Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Vanal kiviaial vana paat

 
P1070655 (Large)Vanal kiviaial vana paat,
palju päevi näinud merealus.
Tuleb paadi juurde vanataat,
vaade veidi hell ja veidi valus.

(O.Saar)

Merekuultuuri aasta  eesmärk on läbi erinevate sündmuste ja tegevuste hoida olemasolevat ja luua uut. P1070649 (Large)Meri ühendab  ja liidab erinevaid maid, rahvaid ja kultuure. Kindlasti toimub paljudes Eestimaa erinevates paikades merekultuuri tutvustavaid sündmusi, mis annavad ettekujutuse merest ja sellega seonduvast ka kõige pisematele. Tartu linnas on selleks meeldivaks kohaks Tartu Tammelinna Raamatukogu, kus sel aastal leidis aset merekultuuri aastale pühendatud luulevõistlus ja sai teoks ka Tartu kahe lasteaia noorte kunstnike ühisnäitus “Meri“.

P1070659 (Large)Noored kunstnikud Tartu Maarjamõisa  ja Sipsiku lasteaiast on saatnud merekultuuri tutvustavale näitusele palju huvitavaid ja põnevaid mereteemalisi pilte,  millede  valmistamisel on kasutatud erinevaid tehnikaid.

Kas me ikka mõistame seda müstilist merd ning neid erilisi keskkondi, mis selles peituvad ja seda ümbritsevad? Kas me oskame arvestada merega seonduvaid õigusi, kohustusi, ohte ja riske? Enamus lastel seondub sõnaga meri rannamõnud koos vees ujumise ja hullamisega ning loomulikult reisid laevaga Soome ja Rootsi.

P1070657 (Large)
Oma tegevustes oleme taotlenud, et lapsed saaksid lõimitud tegevuste kaudu teada mere olulisusest ja tähtsusest meie rahvale ning sellest kuidas meie tegemisi mõjutab meri. Sellel aastal  oleme pöörand rohkem tähelepanu  saare- ja rannarahva tegemistele ning püüdnud anda lastele teadmisi sellest kuidas  osata merega koos elada, eriti huvitavaks kujunesid jutud hüljestest ja hülgepüügist.

P1070653 (Large)Teadmine, et merest saab kehakinnitust ning merega seonduvad ohud, riskid ja kohustused,  see tuli paljudele uudisena. Selleks, et seda paremini mõista,  arutasime koos lastega  merelise keskkonna ja selle mõjude üle. Lapsed said teadmisi veekogude tähtsusest, puhke- ja ujumiskohtadest,  loodushoiust ning ohutusest veekogude ääres.

Suurte purjelaevade ja mereröövlite aeg on möödas, aga lastetöödes leidsid nad olulise koha.  Teemasid, millest joonistada leidus piisavalt ja laste fantaasial pole piire. Kuuldu ja nähtu sai laste poolt  vormitud huvitavadeks, kauniteks ja omapärasteks kunstitöödeks.

Merekultuuri aastale pühendatud näitus Tartu Tammelinna Raamatukogus on avatud  augusti lõpuni.

Avastusrohket ja põnevat merekultuuriaastat meile kõigile!

Tartu Maarjamõisa Lasteaia õpetajad

Viivi Rae

Merle Münti

Leave a Comment

15 + 8 =
Please leave these two fields as-is: