Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Kliinikumi sünnitusabi spetsialistid lihvivad Lastefondi toel oma oskuseid

SA TÜK Lastefond toetab ligi 3300 euroga TÜ Kliinikumi naistekliiniku ämmaemandate ja lasteõdede simulatsiooniõppust, mis keskendub vastsündinutega seotud kriitiliste olukordade lahendamisele.

Lääne-Tallinna Keskhaigla Pelgulinna simulatsioonikeskuse poolt septembris läbi viidava koolituse eesmärgiks on meeskonnatöö harjutamine vastsündinu reaalsete kriitiliste seisundite korral ning selle läbinu oskab edukalt lahendada problemaatilisi olukordi sünnitusel. Õppevahendina kasutatakse kõrgtehnoloogilist vastsündinu simulaatorit koos juhitava monitooringuga ja videojälgimissüsteemiga.

TÜK naistekliiniku sünnitusosakonna vanemämmaemand Sirje Kõvermägi täpsustab, et õppe käigus harjutatakse eelkõige vastsündinute elustamist, aga ka hingamisaparaadi kasutamist ja käelisi protseduure nagu nabaveeni kateteriseerimine, intubeerimine ehk suuakaudse toru asetamine hingamisteedesse jne. Tegevust jäljendatakse võimalikult tõelähedaselt ning nukku ravitakse nagu tõelist patsienti reaalses töökeskkonnas. Simulatsioonile järgneb alati debriifing, kus arutletakse põhjalikult situatsiooni käigu üle.

“Vastsündinute kriitiliste seisundite lahendamise õppus on oluline ja kuulub sünnitusel osaleva meeskonna kriitiliste kompetentside hulka, sest ettevalmistatud ja õppustelt saadud oskuste rakendamine parandab potentsiaalselt vastsündinute elulemust,” toonitab Kõvermägi.

Samasuguseid simulatsiooniõppuseid on naistekliiniku töötajatele, naiste- ja lastearstidele, ämmaemandatele ja lasteõdedele, korraldatud alates 2015. aastast. Tänavu septembrist kuni novembrini aset leidva koolituse puhul paluti aga toetust Lastefondilt, kuivõrd õdede-ämmaemandate koolitusrahad on otsas, kuid täiendõpet vajavaidspetsialiste selles sihtrühmas jagub.

Lastefond toetab TÜK naistekliiniku 24 ämmaemanda ja lasteõe osalemist simulatsiooniõppes kokku 3240 euroga.

Fondi toetustaotluste juhi Eveli Ilvese sõnul toetab Lastefond rõõmuga laste tervise ja raviga seotud koolitusi, sest arstiabi kvaliteedi edendamine on üks fondi põhieesmärkidest. “Meditsiinivaldkonnas on eriti oluline teadmiste ja oskuste pidev täiendamine ja arendamine, sest sellest sõltuvad sõna otseses mõttes inimeste elud ja tervised. Antud koolitusest saavad otseselt kasu paljud naised ja vastsündinud,” toonitabta.

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku ligi kolme miljoni euroga. Lastefondi vahendusel on võimalik haigeid lapsi aidata hakates püsiannetajaks aadressil http://lastefond.ee/annetajale/pusiannetus.

 

Leave a Comment

14 + 2 =
Please leave these two fields as-is: