Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Keskaegsete relvade esitlus Kungla Lasteaias

tuxpi.com.1479471468 (1) (1) (Large)Reedel, 11.novembril, oli Rakvere Kungla Lasteaias eriline päev – külas käis Jarmo Kasela, kelle hobiks on keskaegsete mõõkade, pistodade, nugade, raud- ja rõngasrüüde ning turviste kollektsioneerimine. Jarmoga sai Muumipere tuttavaks tänu meie vahvale lapsevanemale,  Dianale, tänu kellele kogu üritus aset leidis.

Relvi kogub Jarmo 2014.aastast. Jarmo kollektsioon koosneb väga erinevatest mõõkadest. Sinna kuulub nii Itaalia väejuhtide kui ka viikingiaegseid mõõku. Enamus relvadest on koopiad. Jarmo kätte on jõudnud ka USA vana mereväe komandöri mõõk.

tuxpi.com.1479471130 (4) (Large)Tema esimene ese kogus oli mõõk Jatagan, mis on ühtlasi tema kõige vanem mõõk. Kuid Jarmo jaoks kõige väärtuslikum ese on siiski tema raudrüü, mille ta ise ehitas ja mis näitas, et asjade suhtes, mida väga soovid, et tohi alla anda.

Sel imelisel hommikupoolikul kogunes Kungla Lasteaia pere vanuseastmete kaupa saali, kus lapsi ootas keskaegne võlumaa koos ajastutruude tegelaskujude – rüütli ja keskaegsete daamidega ning mõõkade, pistodade, nugade ja püssidega.

Jarmo tutvustas oma kogu ning seejärel võis ise kõike lähemalt uurida. Eriti põnevaks tegi asja see, et Jarmo ise oli kehastunud keskaegseks rüütliks ja kõiki asju oli lubatud katsuda.  Ja kes siis ei tahtnud olla väike rüütel või printsess…

Kõik oli kui muinasjutus… Püssid ja mõõgad nagu vanas filmis, mitmed mõõgad pikemad kui lapsed… Õpetajatele pandi selga keskaegne riietus, kätte käekaitsmed/soomusturvised ning mõõk. Samuti oli tellitud fotograaf ning kõik soovijad said teha endale mälestuseks sobiva keskaegsete relvadega pildi.

Suurürituse lõpetas kollektsiooni omanik Jarmo Kasela kingituste jagamisega. Kuna Jarmo on suur Muumi rühma sõber, kunstnik, kes maalis Muumi rühmatuppa suure põlispuu ning tegi Muumi rühma magamistoast uhke Muumimaa, siis sai iga Muumi rühma laps kingiks oma isikliku, Jarmo Kasela tehtud, puust mõõga, millele oli ilukirjas kirjutatud lapse nimi ja  lõhnava jõulupiparkoogi…

Ürituselt lahkusid nii lapsed kui õpetajad sära silmades ja elevus hinges. Seda elevust jagus veel terveks päevaks ja ilmselt nädalavahetusekski….  Suur, suur tänu Jarmo Kaselale, Diana Pavlovale, Helve Moorile ja Cristhel Aunapuule, kes oma päeva vabaks võtsid ning selle lastele pühendasid.

Muumi rühma õpetajad Heili ja Jaanika

1 thought on “Keskaegsete relvade esitlus Kungla Lasteaias”

  1. Eriti suur Aitäh Rakvere Kungla Lasteaia Juhtkonnale Ja Direktorile .
    Kes lubasid sellel üritusel toimuda . Meie väike seltskond Tänab teid ….

Leave a Comment

7 + 2 =
Please leave these two fields as-is: