Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Imelised linnuvaatlejad

Linnuvaatlus (Medium)Klooga Lasteaed asub looduslikult kaunis kohas, mis on ümbritsetud metsapargiga ja pakub mitmekülgset õppekeskkonda laste arenguks. Selline tutvustav lause on  leitav iga lasteaia kodulehe külastajale.

Lasteaeda ümbritsevas metsapargis on lastelvõimalik esmaseid tutvusi teha tärkava looduse ja linnuriigiga. Linnuriigi olemasolust annavad märku iga varakevadisel hommikul lasteaeda saabujaid tervitatav lindude lauluviis ja kirjurähnile iseloomulik trummipõrin.

LInnuvaatlus 2 (Medium)Sel õppeaastal seadis Klooga Lasteaed üheks õppetöö eesmärgiks luua laste teadmistesse rohkem infot linnuriigis toimuva kohta ja osales  KIKI projektis. KIKI  koostöös Eesti Ornitoloogiaühinguga  on valmistanud laste jaoks kaks õppeprogrammi. Esimene programm kandis nime“ Talvised aialinnud ja nende toitmine“ ja teine  „ Linnuhommik“

Eesti Ornitoloogiaühingu spetsialistide sõnul on lastega  parim  aeg lindudega tutvust tegema hakata talve hakul. Väikese linnusõbra jaoks on siis looduses leiduvaid  linnuliike vähem ja lapsel on lihtsam meelde jätta tundma õpitud linde.

Nii saabuski ühel kargel novembrikuu hommikul meie lasteaeda Eesti Ornitoloogiaühingu liige Thea Perm, kaasas hulk huvitavaid teadmisi ja õppematerjale talviste aialindude kohta. Õppeprogrammis osalesid  Oravapõnnide ja Päikesejänkude rühma lapsed. Samal ajal, kui lapsed ammutasid uusi teadmisi Eestis talvituvates aialindudest, said lapsed teadlikule spetsialistile demonstreerida juba oma olemasolevaid teadmisi. Vesteldi lindudest, nende toitumisest ja ka sellest, kuidas inimesed saavad parandada lindude heaolu.  Nii mõnelegi lapsele tuli meelde isaga koos ehitatud pesakast kui ka kirkamad hetked lindude toidulaual toimuvast. Linnuteemalisel hommikul saadud teadmisi said lapsed hiljem kinnistada läbi praktilise tegevuse. Esmalt jagas EOÜ liige lastele värvipildid ja väiksed brošüürid lindudest. Samuti oli lasteaia õuealale paigutatud toidumajakesed, mis meelitasid lähiümbruskonna linnud toitu otsima ja võimaldasid lastel linde lähemalt vaadelda ning nimesid korrata.

Saabus kevad. Linnuliike saabus lasteaia ümbrusesse juurde ja oli aeg jätkata teise õppeprogrammiga. Ootasime jällegi külla juba meile tuttavat tädi Thead.

Ühel hommikul tulid lapsed kodudest lasteaeda väikse ärevusega, kuna õpetaja oli palunud eelmisel päeval kaasa võtta binokkel. Kui meie külaline oli lasteaeda saabunud, rivistusid lapsed  ja linnuteadja eestvedamisel rändasid väikesed looduseuurijad oma binoklitega lasteaia juures olevassemetsa linde otsima. Juba poolel teel metsa  tervitasid lapsi hallräästas ja vares. Veidi uurimistööd tehes nägid lapsed veel puukoristajat, harakat ja kirjut rähni. Laulu järgi leidsime üles punarinnu ja metsvindi.

Lihtsast pildist looduses jäi loomulikult väheks teadmiste pagasisse. Lisaks silmailule saime uusi teadmisi lindude kohta linnuspetsialisti nutitelefoni kaudu. Sealt oli võimalik kuulataläbi allalaetava appiEESTI LINNUDvaadeldavale linnule omast viisijuppi,uurida lähemalt pilti ja lugeda olulist infot lindude pesitsuse kohta.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et uusi teadmisi lindudest said  nii lapsed kui õpetajad. Läbi selle tõusis nii laste kui õpetajate teadlikus keskkonnast, mis meid ümbritseb.

Aitäh KIKI´le ja Eesti Ornitoloogiaühingule, kes on valmistanud lastele toredad õppeprogrammid.

 

Karin Kalev

Klooga Lasteaia „ Päikesejänkude“  rühma õpetaja

Leave a Comment

6 + 15 =
Please leave these two fields as-is: