Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Uue traditsiooni sünd Tallinna Lepatriinu Lasteaias

sdrLepatriinu Lasteaias peetakse tähtsaks säästva eluhoiaku arendamist. Paber on materjal, millega me igapäevaselt kõige rohkem kokku puutume. Tegutseme laste ja nende peredega nii, et kinnistuks teadmine : vanast paberist uue valmistamisel säästetakse oluliselt metsa.

Kust tuleb paber? Kuidas saame metsa säästa? Miks peaksime saatma kasutatud paberi paberivabrikusse? Neile küsimustele said väikesed Lepatriinud vastuse juba „Paberipäeval” 2015. aasta sügisel.

Vanapaberit kogunes õuele päris palju. Külla tuli Karu, kes jutustas metsaelust ja puude tähtsusest looduses. 1 t vanapaberist saab uut paberit nii palju, et 17 puud jääb alles. Koos mängiti lõbusaid mänge , eriti meeldis lumesõda ajalehepallidega, mis mängu lõppedes paberkonteineris minema saadeti. Võtsime seda kui proovikogumist, et saada ülevaadet, kuidas see toimib. Tundus, et see meeldis nii lastele, peredele ja ka kolleegidele.

Seega kuulutas Lasteaia keskkonnahoiu töögrupp välja rühmadevahelise võistluse “Vana paber uueks”. 22.aprillil 2016 jõudiski  kodudes kogutud vanapaber lasteaia hoovis seisvasse suurde konteinerisse, mille transpordi korraldas lapsevanem.

Rohkem kui  4 tonni  paberit saadeti  teele  väikeste ahvikeste eestvedamisel  lõbusaid mänge mängides. Lisaks sellele sai iga rühm teistele esitleda, mida nad olid kasutatud paberist koos teinud. Oli toredaid maske, kotte, kastidest robot  jpm. Kõiki tublisid kogujaid peeti meeles. Parimad rühmad said sõita bussiga metsa, sealset elu uurima.

loomaaias (Medium)Vanapaberi eest saadud raha kandsime üle Tallinna Loomaaiale. Lapsed valisid välja üliarmsa pintšetamariini, kellele taheti hakata vaderiks . Kui vaderitunnistust puurile paigutasime, siis sai üks loomake nimeks Triinu. Loomaaias käies ei unusta ükski Lepatriinu käia ka Triinut tervitamas.

Laste pered jäid meie tegevusega väga rahule. Siit saimegi innustust ja 12. aprillil 2017 toimus taas Vanapaberipäev. Õu täitus paberipakkide ja kastidega. Isad tulid appi kaaluma ja koormat peale ning maha laadima.

Lapsed pidasid paberipidu: lendasid pallid, lennukid, ajakirjadest volditud liblikad ja inglid. Oli lusti ja naeru, kui “pintšetamariin” Triinu kutsus lapsed ühisele tantsule. Koos lauldi õpetajate eestlaulmisel „Paberilaulu”, mille sõnadesse oli sisse kirjutatud paberi teekond.

Sel korral kogunes 3920 kg paberit. Selle eest saadud rahaga saame jätkata vaderirolli pintšetamariin Triinule. Agaraid kogujaid peeti meeles  toreda raamatuga ja kaks tublimat rühma saavad sõita bussiga õppekäigule.

Nende üritustega arendame ja kinnistame lastes ja ka nende peredes  nii säästvat eluhoiakut kui ka tahet heategevuseks.

Meil on kindel soov nüüd juba traditsiooniks kujunenud üritust jätkata.

cofMeie tegevus hinnati  konkursil Keskkonnakäpp 2017parimakskategoorias Kogukonna  Kaasaja.

 

 

Keskkonnahoiu töögrupi juht õp. Kaja Eskel

 

Leave a Comment

8 + 10 =
Please leave these two fields as-is: