Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Kolm sammu Eesti 100.juubeliks

Isad jutustamas lastele.
Isad jutustamas lastele.

Samm… üks samm. Meil on läbi käia kolm sammu. Iga samm on ühe aastapikkune. Aastad– need on meie projektid. Kolm aastat – kolm imelist projekti riigi juubeli ootuses.On selge, et ühes väikeses artiklis on raske kirjeldada suurt aastapikkust projekti. Seda enam, kui neid on juba kolm. Püüan lühidalt kirjeldada toimunut……

 

Kas projekte on raske kirjutada ja ellu viia?Üht tean ma kindlalt. See ei ole raske, kui sind toetab meeskond.

 

Luulevaiba kokkupanek.
Luulevaiba kokkupanek.

2015-2016 aasta projekt kandis  nime „Eesti keele kaunis kõla“. Kodumaaarmastus algab armastusest emakeele vastu. Kui palju ilusaid sõnu kodumaa loodusest on meie esivanemad põiminud rahvapärandisse muistendite, muinasjutte,liisusalmide, luuletuste ja vanasõnadena!Emad ja vanaemad lugesid lastele unejutuna meie rahvakirjanduse kullavara. Hiljem ütlesid lapsed uhkusega: „Minu ema (vanaema) luges teile muinasjutte“.Koos vanemate ja lasteaia personaliga valmisid  imekenad luuletused Eestist ja meie kodulinnast Tartust. Valminud luuletustest panime kokku eesti rahvusmustrina luulevaiba.

Tartu linna lasteaia lapsed (60 tööd laekus 14 erinevast lasteaiast)) joonistasid ilusaid illustratsioone muinasjuttudest ja oma lemmikkangelasest lasteraamatutes. Näitus oli üles pandud Tartu linna O. Lutsu nim. raamatukogu lasteosakonnas. Näitust said kõik külastada ja anda  ka oma hinnang kõige enam meeldinud joonistusele.

Emad oskavad kõike: valmistavad süüa, triigivad, koristavad. Kas nad oskavad ka mustrit teha?Oskavad küll. Uurides eesti rahva mustrite elemente, kohandasid emad eesti rahvusmustrid tänapäevasemaks ja kandsid need kanga peale.  Töö tulemus vaimustas kõiki tegijaid.Meie osa oli anda neile vajalikud vahendid ning võimalus koos töötada ja suhelda.See ühendeb emasid ja õpetajaid lastevanematega. See ühenda ka lapsi. Nagu üks suur pere, kus igaühel on oma roll. Olgu see suur või väike – igaühel on suur isiklik tähendus.

Emade valmistatud rahvariided tüdrukutele.
Emade valmistatud rahvariided tüdrukutele.

Projekti käigus õmblesime tüdrukutele mustriga rahvariide pluusid ja Tartu Maarja kihelkonna triibuga seelikud ning  poistele püksid ja vestid . Nendes kostüümides esinevad lapsed pidudel ja  kontsertidel, mis on pühendatud iseseisvuspäevale. Sel aastal hakkame õmblema Tartu Maarja kihelkonna rahvariideid lasteaiaõpetajatele, rahvuslike ürituste läbiviimiseks.

 

Teine, 2016-2017 aasta projekt kandis nime „Isaga teha võib kõike!“.Otsustasime, et isadega ja vanaisadega võiks ka teha midagi huvitavat.

Õuekohvikus.
Õuekohvikus.

Lastega ja lastele…Isad valmistasid rollimängude atribuudid õues mängimiseks. Nüüd saavad meie lapsed igal aastaajal pakkuda teile liivast ja jääst tehtud jäätist või võililledega suppi.Kuidas maitsva söögi eest tasuda? Iseteeninduskassas, palun!

Korraldasime isadega töötoad, et  lindudele söögimaju meisterdada. Koos isadega tulid tegutsema ka pere vanemad vennad.Ainult isadega toimus kinoõhtu, kus vaatasime igihaljaid multifilme „pepupadjal“istudes, mõnusa „pesa“ sees plaksumais kätes, kuuldes isa südamelööke. Isegi kui on vaja kaua aega võtta  järjekorras pileti ostmiseks ja plaksumaisi võtmiseks, pole aeg möödunud igavuses – sa oled järjekorras isaga. Isaga!

Isa valmistab kassaaparaati.
Isa valmistab kassaaparaati.

Tõelist meestejuttu kuulasid lapsed huviga, sest see on ikka hoopis midagi muud kui ema jutustatud muinasjutt! Isa süles on huvitav kuulata, kui ta jutustab sulle ja teiestele lastele, kuidas ta lapsepõlves hoovis ja metsas mängis. Hiljem saab uhkusega meenutada: „Just minu isa jutustas teile…“Tuletasime meelde lapsepõlve hetki ja isad tõid näitusele oma lapsepõlve mänguasju. Isale oli see nostalgiline hetk uuesti oma mänguasjad välja võtta, kuid lapsele oluline teave oma isast: „Minu isa mängis selle autoga.Nüüd mängin mina“.

Kas mäletate jonnipunni? Sametist karusid ja jäneseid meie lapsepõlvest? Plastmassist suurtükke ratastel? Esimest aabitsat? Meie näitusel olid need kõik esindatud.

Linnumajade valmistamine.
Linnumajade valmistamine.

Kuidas valmistada isaga kingitust emadepäevaks? See on nii lihtne ja vahva! Pehme savi, mis on isa kätega soojendatud…  ja kaunid rinnamärgid, sõrmused, kaelakeed valmisid nagu võlutult.

Isaga võib kõike teha! Saame minna sportima loodusesse ja sõita rongiga Vapramäele. Jalutuskäik talvises metsas, orienteerumine matkarajal, mäest alla kelgutamine ja ühine pikniku laud, mis oli kaetud.

Kinoõhtu isadega.
Kinoõhtu isadega.

Osalemise eest spordiüritustel ja matkamise eest jagati medaleid õppeaasta viimasel spordipäeval. Kõik said kuldmedalid lasteaia logoga. Mida tervemad on lapsed, seda rohkem jõudu ja võimalusi on neil edaspidiseks õppimiseks ja tööks.

 

Kolmas, 2017-2018 aastaprojekt sai nimeks „Mu koduke on tilluke“. See saab olema pere projekt. Meie soov on näidata, kui ilus on meie Eesti, kui tore on siin elada. Saame teada milline kodu oli  meie hõimukaaslastel ja tuletame meelde eesti rahvakalendri tähtpäevade olulisust esivanemate elu ja töö tegemiste juures ja tehes palju muud.See „muu“ on meie väike saladus.

 

Tähtis on see, et oleme koos.  Meie–lasteaia laste pered nii Õpetaja, Tiigi kui ka Pepleri tänavalt. Me oleme koos! Meie-laste ja täiskasvanute maa. Me oleme Naerumaa. Me oleme ilusa Eestimaa üks väike osa. Meie kolmas projekt on kingitus juubeliks Sulle, meie imeline Eesti.

 

Me sammume……Sammume edasi!

 

 

Tartu Lasteaed Naerumaa, Taisia Mahnats

 

Leave a Comment

12 + 12 =
Please leave these two fields as-is: