Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Oleme tulest targemad

P1080326 (Medium)Tartu Maarjamõisa Lasteaias toimus 15- 17 novembril õppus „Tulest targem“. Õppepäevadel omandasid Tartu Maarjamõisa Lasteaia 6-7 aastased lapsed teadmisi tuleohutusest. Tartu päästekomando pealik Igor Galjutin seletas lastele lahti nii olulise teema kui selleks on tuleohutus. Lapsed said teada, millest võib tulekahju tekkida ja kuidas peab tulekahju korral käituma.

Saadi teadmisi tulekahju tekkepõhjustest. Esmalt saime teada: tikk on meie abimees, et süüdata küünalt, ahjus tuld, teha lõket. Kuid seesama ainus tikk võib teha ka palju pahandust. Üheks näiteks on Portugali metsatulekahju, mille suits levis üle Euroopa, sealhulgas ka meile.

P1080337 (Medium) Metsas võib teha tuld ainult selleks ettenähtud kohas. Ahju ja pliidiesine peavad olema prahist puhtad. Räägiti taskulambi vajalikkusest kodus. Taskulamp peab kodus olema kindlas kohas, et vajadusel saaks seda kasutada, sest küünlaga ringi liikuda ei tohi.

Saime teada, milline peab olema korras suitsuandur või pikendusjuhe. Lapsed oskavad nüüd kindlasti kodus vanematele rääkida, kui tähtis on töökorras suitsuandur. Üks poiss lubas isaga üle vaadata, kas nende kodus ikka suitsuandur töötab. Kindlasti lubati koos vanematega  kontrollida, kas nende kodus olevad pikendusjuhtmed on korras ja terved. Ennem osta uus pikendusjuhe, kui kasutada parandatud juhet, millest võib võib tekkida tulekahju.  Mängiti  tulekahju avastamist, selle teatamist numbrile 112 ja rühmaruumist evakueerumist. Saime teada, kuidas  päästjad tulekahju korral inimesi ja loomi tulest välja aitavad.

P1080347 (Medium)Elevust tekitas õppuse see  osa, mis toimus õues ja kus näidati lastele tuletõrjeautot ja selle sisu. Juba kaugelt oli näha uhke punase-valgekirju päästekomando auto. Tuletõrjujad näitasid oma varustust, mida nad kasutavad päästmise korral. Nendeks olid erineva pikkusega voolikud, saed, hapnikuballoonid, redel ja pinnaltpäästmise vahendid. Oli huvitav näha, kuhu pannakse päästmise korral kodu- ja lemmikloomad.

Tunti huvi, miks on päästjatel erinevat värvi kiivrid peas. Saadi teada, et oranzi värvi kiivrit kannab päästekomando pealik, sinist värvi kiivrit meeskonna vanem ja kollast värvi kiivrit kannavad tuletõrjujad.

P1080362 (Medium)Kiivri sisse käib veel raadiosaatja, millega tuletõrjujad saavad omavahel infot vahetada.

Lapsed said  erinevaid ohtlikke situatsioone kujutavaid pilte värvimiseks  ja huvitava idee, kuidas teha ise endale raadiosaatja.

Meie lasteaia eelkooliealised lapsed on nüüd kindlasti tulest targemad.

Viivi Rae ja Merle Münti

Tartu Maarjamõisa Lasteaia vanemõpetajad

P1080359 (Medium)P1080365 (Medium)

 

 

Leave a Comment

5 + 13 =
Please leave these two fields as-is: