Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Tibutare lasteaia lõbus vastlapäev

Kiisude rühm ponidega tutvust sobitamas.
Kiisude rühm ponidega tutvust sobitamas.

13. veebruari varahommikul oli Tibutare lasteaias tunda mõnusat kukliküpsetamise hõngu.Polnud kahtlustki – vastlapäev oli kätte jõudnud.Vastlapäev on liikuv püha ja langeb alati noorkuu teisipäevale veebruari lõpus või märtsi alguses.  Eestlased on seda püha ikka tähtsaks pidanudja rõõmuga tähistanud. Vastlapäevagalõppes vanadel eestlastel talviste koduste töödeperiood ning olulisel kohal sellel päeval olid vastlasõit ja liulaskmine. Vanal ajal sõideti hobusega sõpradele külla, mängiti koos mänge või istuti kõrtsis ja veedeti lõbusalt aega.

PONISÕIT VASTALAPÄEVAL

Muumid sabapalle lennutamas.
Muumid sabapalle lennutamas.

Kõik väikesed tibutarelased said vastlapäeval saanisõitu proovida ponipoisteFuksu ja Joosuga. Lapsed tänasid ponisid maitsva leivaga ja said teada, et vanasti oligi hobune peamine liikumisvahend, ka lasteaeda ja kooli toodi lapsi hobusega. Samuti selgus, et  rooli asemel on ohjad ja pidureid saanidel ei olegi ning gaasi andmise asemel peab hüüdma „NÕÕ“ -see hüüe sunnib hobuse kiiremini edasi liikuma. Poni- või hoburakendi peatamiseks tuleb öelda „PTRUU“.

 

KADA ABIL PAREMAKS

 

Muumide köievedu.
Muumide köievedu.

Vastlapäeval oli kombeks kada metsa ajada. KADA oli kaltsudest ja õlgedest meisterdatud pundar kuhu sisse pandi halvad teod, sõnad ja harjumused.Tibutare lapsed kerisid kokku ühe suure puntra halbu tegusid (sõbra solvamine, kaebamine, tõuklemine, löömine, näpistamine, valetamine, jonnimine jne), asetasid puntra maha ja hakkasidkada enda ees kepiga lükates, suurt müra ja lärmi tekitades ära ajama. Vastlakommete kohaselt tuli kada ajada metsa või võõrale maale (et halb läheks meist kaugele).

Meie lükkasime oma halvad teod ja harjumused kõrge lumehunniku juurde kokku ja ajasime õpetajate abil suurde kotti ning panime kotile sõlme peale, et halb välja ei pääseks.

 

HEAD VASTLAPÄEVA SOOVID

Peale seda, kui kõik halb oli kotti aetud, pidi iga laps meelde tuletama kõik hea, mis lasteaias on. Lapsed arvasid, et sõpradega mängimine, oma mänguasjade jagamine, emmele-issile hommikul lehvitamine, kallistamine, sõbra lohutamine jne. on head asjad. Igaüks sai veel välja mõelda mõned head soovid, mis sabapallidega õhku lennutati.

 

 

„KARTULI EDASI ANDMINE“

Vastlapäeval oli kombeks ka mängida. Meie korraldasime lastele erinevaid põnevaid tegevusi.

Lastel tuli leida endale 5-6 sõpra, kellega koos kartuleid keldrist tuppa tuua. Kartulid olid natuke suured ja viguriga; neid pidi edasi andma jalgade vahelt ja üle pea ning tassima ükshaaval joostes. Samuti pakkus suurt lusti ja rõõmu köievedu.

 

Meie vastlatralli lõpetas Tibutare kokkade poolt imehea suitsulihaga keedetud hernesupp ja veel paremad vanaema Mare küpsetatud vastlakuklid, oi kui tühjad olid laste kõhud!

Anna Sõõrd

Tabasalu lasteaed Tibutare liikumisõpetaja

Leave a Comment

10 + 3 =
Please leave these two fields as-is: