Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Eesti 100-d põrnikad pidasid suurt kokkutulekut

Pärnu linna lasteaednike
Avastusõppe ühendus.

Pärnu lasteaednike ühendus Avastusõpe korraldas novembrikuu sügispäeval ülelinnalise suurürituse 5-7 aastastele lastele. Linnavalitsuse toetusel toimumnud toreda mängupeo eesmärgiks oli suunatud uurimusliku õppe ehk avastusõppe rakendamise tähtsustamine lasteaedades ning kodulinn Pärnu tundmine ja väärtustamine.

Ühendus Avastusõpe alustas suunatud uurimusliku õppe metoodika propageerimist Pärnus juba 2006. aastal kui alustasid neli esimest rühma. Aastate vältel on rakendavate lasteaedade arv ühe suurenenud.

Rõõmus vikerkaaremäng

Käesoleval õppeaastal on planeeritud rakendada avastusõppe metoodikat erinevate lasteaedade 25 rühmas. Selle tulemuse taga on paljud pühendunud õpetajaid, kes ise on praktiseerimise käigus näinud suurepäraseid tulemusi lapse vaimses ja sotsiaalses arengus.

Oh seda susisevat suminat,  mis kostus linna spordihalli suurest saalist, kui ligi 500 pisipõrnikat kohale lendasid! Põrnikatundlates lapsed avastasid suurte põrnikate eestvedamisel mängude ja laulude abil oma meeli, värvusi, ilma ja mõõte.

3-ilmapõrnikas tutvustab ilmaelemenete.

Meelepõrnikaga tuletati meelde kõiki oma viit meelt, mis aitavad maailma tundma õppida ning üheskoos suunduti lõbusale rännakule. Lapsed püüdsid mängu käigus jäljendada kõikide teel kohatud loomade liikumist.

Värvipõrnikaga meenutati põhi- ja seguvärve ning näidati oma oskusi vikerkaare langevarjudega, mille käigus sai laste meelest palju nalja.

Ilmapõrnikaga räägiti aastaaegadest ja arutleti, kuidas end palavuse või külma korral aidata saab. Üllatust pakkus lastele sooja saamiseks kohale lennanud õpetajatest põrnikate tantsuline etteaste, mida laste tagasisides mitmel korral välja toodi.

Mõõdupõrnikas mõõtu võtmas.

Mõõdupõrnika kaasabil uuriti põnevaid vanaaja mõõte- toll, jalg, vaks ja süld. Koos lauldi lõbusat konnalaulu, mille käigus võeti mõõtu konnahüpetega.

Tore oli märgata laste rõõmu ja tahtmist ühiselt tegutseda. Mõtlemisülesannetes ja mängudes oli märgata laste oskust seoseid luua ning järeldusi teha. Gruppide moodustamine möödus ladusalt. See näitas, et niisugust aktiivõppe meetodit on rühmades sageli kasutatud.

5-konnalaulu laulmas.

Uurimusliku õppe metoodika rakendamist toetab mitmendat aastat koostöömudel Pärnu linn kui õpikeskkond, mis on toonud Avastaja Põrnikale juurde palju huvitavaid mängulisi sõpru.

Peo üllatusesinejatena saabusidki kohale põrnikate sõbrad Pärnu Kuurordielevant ja Muuseumihiir, kes kutsusid lapsi mere äärde ja muuseumisse jällegi avastama kõike põnevat, mida seal kohata võib. Loomulikult olid neil kaasas kingitused pidulistele. Kõik osalenud lasteaiad said endaga kaasa toreda heegeldatud Avastaja Põrnika, kes on avastusõppe tegevustes mänguliseks abiliseks ja innustajaks.

Muuseumihiir jagab osalejatele kingitusi.

Igat rühma tunnustati suunatud uurimusliku õppe metoodika valiku ja rakendamise eest ning lapsed said suu magusaks pisikeste avastaja šokolaadipõrnikatega.

Mängupidu lõppes juba traditsiooniks saanud laulumänguga „Põrnikast sai pärnakas“.

Kõige rohkem jäid lastele peost meelde kõik mängulised tegelased, kes üritust läbi viisid. Sündmuse võiks lühidalt kokku võtta ühe lapse toreda mõttega- avastamine on kõigi jaoks RÕÕM!

 

6-Pärnu kuurordielevant ja muuseumihiir.

 

 

Pärnu Linna lasteaednike ühenduse Avastusõpe nimel

Margarita Kask, Kaidi Truus ja Silja Kaur

Pildid Halliki Tammiste

1-laulumäng”Rändame ringi oma teed.”

Leave a Comment

6 + 11 =
Please leave these two fields as-is: