Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Lastefond jätkab ka tänavu vähekindlustatud perede lastele raviprillide soetamist

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on toetanud juba neli aastat koostöös TÜK silmakliinikuga vähekindlustatud perede lastele raviprillide soetamist. Fond jätkab heade annetajate abiga lastele vajalike raviprillide ostmist ka 2019. aastal.

Nägemisprobleemidega lastele vajalike raviprillide toetamine toimub koostöös SA Tartu Ülikooli Kliinikumi silmakliinikuga, kes suunab lapsed, kellele prillide ostmine võib jääda pere majanduslike raskuste taha, Lastefondini. 2018. aastal toetas Lastefond heade annetajate toel raviprillide soetamist 49 lapsele kogusummas 2915 eurot.

TÜK silmakliiniku ülemõe sõnul on toetus lastele ja peredele väga oluline. Raviprille on vaja laste nägemisteravuse parandamiseks ning põhjuseid võib olla mitmeid. Sageli esineb sellistel lastel amblüoopiat ehk nii-öelda laiska silma ja ka kõõrdsilmsust ehk strabismi, mil on prillid väga vajalikud muuhulgas silmade koostöö tugevdamiseks. Väga olulised on ka keerulisema ehitusega raviprillid ehk bifokaalsed prillid lastel, kel on tehtud kaasasündinud kae ehk katarakti tõttu silmaoperatsioon.

Raviprillid on aga kallid ja suurtel või vähekindlustatud peredel on väga raske prille omadest vahenditest soetada. Sageli juhtub, et vähekindlustatud peres on mitu last ja nad kõik vajavad raviprille. Samuti vajavad lapsed sageli igal aastal uusi prille, kuna nägemisteravuse näitajad muutuvad ning lapsed kasvavad. Tihtipeale ei ole peredel võimalik sellist väljaminekut teha ja siis jäetakse prillid üldse ostmata, mis on areneva lapse seisukohalt väga vale.

Haigekassa raviprillide soetamist ei toeta. Sotsiaalkindlustusametilt on võimalik toetust taotleda, kui vastad kriteeriumile „abivahendiga nägemisteravuse korrigeerimine kuni 0,3-ni“ . See lapsi kahjuks aga ei aita. Mitmed pered küsivad ka omavalitsustelt toetust ja juhul, kui mõni toetab, siis patsiendid Lastefondi toetust ei kasuta.

Lastefond jätkab raviprillide toetamist vähekindlustatud perede lastele kokku kuni 3600 euroga 2019. aasta lõpuni. Raviprillide hind on keskmiselt 60 eurot/paar ning hinnanguline vajadus on aasta jooksul 60 lapsel.

Leave a Comment

13 + 6 =
Please leave these two fields as-is: