Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Paberivabad nädalad Lasteaed Neeme Mudilas

Lasteaed Neeme Mudila liitus 2018 aasta lõpus programmiga Roheline Kool ning õpib olema keskkonnasõbralik haridusasutus.
Hakkasime teadlikumalt jälgima end läbi erinevate tegevuste ning mõistsime, et kulutame ja tarbime kõike liiga palju. Tänaseks me kaalume paberijääke ja toidujäätmeid, jälgime veekulu, teeme palju diagramme ja analüüsime nende näite.
Kaalumise käigus selgus, et ka paberijääke tekib meil päris palju ning otsustasime oma paberikasutust veidi piirata.
Direktor viskas õhku mõtte igakuisest paberivabast nädalast ning õpetajad toetasid seda mõtet. Ja nüüd ongi igal kuul meil 1 paberivaba nädal. Selle nädala valib iga rühm ise.
Peame tõdema, et see otsus on muutnud meid loovamaks. Tegevused on põnevamad ja laste tööd superägedad.
Nt õpetaja Elvi kasutab lastega emakeele tegevustes plastikust pudelikorke. Loetud sõnad laotakse noopidega/korkidega. Korkide värv on seotud emakeeletundidest tuttaval alusel: punased- täishäälikud, rohelised- sulghäälikud ja sinised on kaashäälikud.
Koolieelik Lysandra aga tuli lasteaeda riideribadega, mis ema koristuskäigus tahtis ära visata. Meie need lapsed alates 4 eluaastast, kellel lõunaunega puudub klapp, saavad kella 14-st -15-ni tegevuslaudade taga toimetada, leidsidki nendele ribadele sel ajal kasutust.
Õuesõpe on tänaseks igas lasteaias suure poolehoiu võitnud. Iga nädal käivad kõikide rühmade lapsed vähemalt korra õuealalt väljas, kas siis mere ääres või metsas, kergliiklusteel või kaugemal mänguväljakul.
Ka õues on lapsed teinud vahvaid käelisi tegevusi, mille õpetajad või õpetaja abid on pildile püüdnud. Kanname ikka kaasas tahvelarvuteid või siis tehakse fotod isiklike nutiseadmetega.
Palju oleme käinud viimasel õppeaastal majast väljas õppekäikudel:Tallinna loomaaias haridusprojektides” Mida sööb jääkaru”, “Eksootilised lemmikloomad”, interaktiivsel näitusel “Lapsed kuul”, Pandipakendikeskuses, Aegviidu RMK´l “Avastusretk putukametsa”, Estonia Talveaias jne.
Kokandsuring oma tegemistega aitab samuti kaasa. Eelviimasel korral valmisid keedetud munadest tibud, jänkud ja korvikesed.
Meie õpetajad on kaasanud oma tegmistesse ka lapsevanemad. Kodudega koostöös valmisid tühjadest plastikpudelitest transpordivahendid. Põhilisteks meisterdajateks sel korral olid isad lastega. Just isade abiga valmisid ka pesakastid lindudele, mida üheskoos kevadmatkal ka paika sai pandud.
Emad aga käisid lastega jõulukompositsioone meisterdamas. Tegevust on jätkunud kõikidele.
Kasutame oma tegevustes ka erinevaid haridusroboteid nagu Bee- Bot, Blue- Bot, Ozobot. Hoolekogugi on saanud oma käe valgeks õppeaasta alguses end nt Ozoboti abiga tutvustades. Seni kuni Ozobot järgmise hoolekogu liikmeni liikus, tuli endast rääkida.
Võimalusi on tohutult.
Oleme ka oma koostööpartnereid teavitanud “rohelistest põhimõtetest” ning tänu sellele oleme jõudnud erinevate kokkulepeteni. Nt enesekontrolliplaani täidame varasemate paberdokumentide asemel elektrooniliselt ja

Terviseameti ning Veterinaariaameti kontrolli teostavad ametnikud on sellega igati päri. Samuti palume koolitusmaterjale kahepoolselt paberile trükitult ning varasema 3 eksemplari toiduarvete puhul, saadetakse 1.
Me oleme teel, mille kasutegur ei paista ehk välja kohe, ent aastate pärast on see juba kindlasti märgatav.

Pille Trumm
Lasteaed Neeme Mudila direktor

Leave a Comment

5 + 11 =
Please leave these two fields as-is: