Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Digiprüginädal Pärnu Tammsaare Lasteaias

Pärnu Tammsaare Lasteaed liitus digitaalse koristusnädala väljakutsega, mis toimus 25. – 31. jaanuaril 2021.Samuti kutsus lasteaed kõiki lapsevanemaid aktiivselt projektis osalema.

Digiprüginädala eesmärgiks oli korrastada oma nutivahendid, kustutada mittevajalikud failid, vaadata üle oma e-posti kogunenud reklaamid, pakkumised, selekteerida vajalikud ja mittevajalikud kaustad, korrastada arvutite ja telefonide digielu kui ka digiajalugu. Vanad digiseadmed korjasime kokku, et viia need jäätmejaama, kus neist sorteeritakse välja vajalikud detailid ja edaspidises töötluses antakse uus elu.

Rühmaõpetajad viisid kooliminevate lastega läbi arutelusid teemal: „Mis on dokument ja kuidas dokumente toodetakse?“, „Mis on digiprügi?“ ja „Kuidas tekib digiprügi?“.

Vestlusringis lastega arutleti selle üle, mida saame meie teha, et digiprügi oleks vähem. Lapsed arvasid, et kõik mittevajalikud asjad võiks kohe ära kustutada. Arutelu käigus saadi teada, et kõik mittevajalik info muutub aja möödudes digitaalseks prügiks ja müraks.

Õpetajad rääkisid lastele ka sellest, et kõik mida me arvutites või telefonides teeme või vaatame, kulutab mingi osa energiat. Kuna meil on digiajastu ja mobiilsus, siis on täna nutiseadmed igapäevase  toimetamiste juurde kuuluv osa.Me ei märka, kuidas tekib digiprügi, sest see on märkamatu ja lõhnatu ning seda ei saa lihtsalt prügikonteinerisse viia. Kusjuures me tavaliselt ei mõtlegi sellele, kui palju väärtuslikku energiat tegelikult kulutame. Ka iga „laikimine“ võtab energiat. Meie igaühe väikese energia kulutamine on kokkuvõttes väga suur energiakulu.

Lapsed said veel teada, et digitaalse koristuse tulemusena muutuvad meie digiseadmed kiiremaks, mis säästab ka meile väärtuslikku aega. Samuti hoiame enda tervist korras  ning väheneb seadmete mõju meid ümbritsevale keskkonnale.

Puhas keskkond meie ümber võrdub elurikkuse ja tervisega.

 

Pärnu Tammsaare Lasteaia õpetaja

Aivi Rosenberg

 

Leave a Comment

3 + 11 =
Please leave these two fields as-is: