Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Eluslooduse päev ja „Hundiretk”

 

Maailmas pööratakse üha rohkem ja rohkem tähelepanu keskkonnale ja loodushoiule. On kasvamas põlvkond, kes mõtleb, käitub ja tegutseb nii, et tema ökoloogiline jalajälg oleks võimalikult väike, et olemasolevad liigid säiliksid ninget meie teadlikkus meid ümbritseva looduse suhtes oleks hooliv ning keskkonda säästev.

Rohelise kooli toel keskendume juba lasteaias keskkonnasõbraliku mõtteviisi kujundamisele, mis on minu, kui idavirumaalasele, üheks  suurimaks väärtuseks – puhas ja hoitud keskkond.

Märtsi alguses tähistas Kohtla-Järve lasteaed  Kirju-Mirju eluslooduse päeva, mille raames käisime „Hundiretkel” Oandu matkarajal.

Teatavasti on ju hunt meie rahvusloom, keda austatakse, kardetakse ning kellel on üle 500 peitnime.

Matka käigus said lapsed uusi teadmisi metsloomade käitumisest. Näiteks sellest, kuidas metssead oma haavu ravivad või hundid seedimist reguleerivad, kuidas hundikari üksteise käpajälgedes astuvad või kuidas nad oma territooriumi märgistavad. Matka juhendaja, „hundiema”, aitas lastel märgata lumel erinevaid jälgi ning leida märke loomade tegutsemisest looduses.

Suurt tähelepanu pälvisid metssea karvad puutüvel, lakupuu, kooreüraskite ja rähni tegevusjäljed, habesamblikud puutüvel ning hundilõks. Laste üllatus oli suur, esmalt isegi hirmutav, kui metsas puude vahelt piilus hunt. Loomulikult mitte päris, sest lapsed said matka käigus teada, et hundid on öise eluviisiga ning ühed ettevaatlikumad kiskjad.

Päev kulmineerus „hundipassi” meisterdamisega, kuhu lapsed kirjutasid oma nime, kleepisid hundi pildi ning vajutasid sellele templiga hundi käpa jälje peale.

Eluslooduse päeva tähistamiseks lasteaias, korjasime lastega metsast erinevat looduslikku materjali, et üheskoos koostada plakat „Aasta tegijad” 2022.

Matkarajal tõdesime, kui vähe tegelikult meie lapsed ja ka täiskasvanud eluslooduse kohta teavad.  Kui mitmekesine on meie mets ning kui targad on loomad, kes tegelikult on toidupüramiidis meist allpool.

Päeva mõtteks jäid laused: „Ela avatud meeltega, sest iga hetk, koht või olukord õpetab sulle midagi uut. Ole valmis ka lastelt õppima.”

 

 

Kirju-Mirju õpetaja

Helen Puusepp

Leave a Comment

14 + 14 =
Please leave these two fields as-is: