Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Liigirikkus

 Sel aastal on Paikus elasteaias  suurema tähelepanu all  tähelepanu alla liigirikkuse teema. Maja asukoht on looduse tundma õppimiseks väga soodne. Aiast välja astudes saad kohe suunduda metsa avastama. Lähedusest leiab jõe ja tiigigi.

Ühel nädalal võtsid Rukkililled tähelepanelikumalt vaatluse alla erinevad õues leiduvad elukad. Igal lapsel oli võimalus isiklikult uurida kirimäetigu, mudakukke, vihmaussi Ühiselt vaadeldi viinamäetigu ja nälkjat. Vahvaid tegelasi sai käes hoida ning uuriti, kuidas nälkjas käis ringi puulehe peal. Arutleti, millest nad toituvad, kus elavad, mis saab neist talvel, kaua nad elavad. Näiteks said lapsed teada, et viinamäe tigu elab 6-9 aastat, väikesed teod ja nälkjad hukkuvad aga talvel. Saadi teada, et kõik vaadeldavad elukad aitavad kaasa mulla tekkele. Uuriti ühiseid tunnuseid ning erinevusi. Õppetegevuse käigus täideti temaatilisi töölehti, õpiti häälimist ja kirjutama õpiri sõna tigu ning liikumistegevus oli samuti temaatiline.

Liigirikkuse teemaga seonduvalt oli planeeritud ühel nädalal Rukkilille rühmas teemaks puud ja käbid. Üheskoos uuriti erinevaid puid ning nende käbisid.

Rühmas oli vaatlemiseks olemas kadaka, lehise, kuuse, männi oksi. Tegevuse käigus uuriti käbisid ja käbide paiknemist oksal.

Läbi viidi ka looduteemaline katse käbide avanemise, sulgumise kohta (huvitavbioloogia.ee materjalide põhjal). Käbidest püüti kätte saada seemneid ja ega see kerge pole. Lastele tutvustatakse ka käbide teekonda.

Tigude fotod internetist
Eve Närep

Leave a Comment

3 + 11 =
Please leave these two fields as-is: