Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Laste ja noorte kirjandusfestival Luup tuleb taas

14. oktoobril 2023 avatakse Viljandis perepäevaga laste ja noorte kirjandusfestival Luup 2023. Festival kestab 14.-21. oktoobrini ja selle kavast leiab ettevõtmisi nii peredele kui lasteaialastele ja koolinoortele üle Eesti. Festivali fookuses on noorte loovus ja omalooming ning inspireerivad kohtumised.

 

Festivali üritused toimuvad tänavu peamiselt Tartus, Viljandis, Tallinnas ja Haapsalus. Mitmed ettevõtmised nagu ettelugemispäeva tähistamine, ettelugemise võistlus ja laste luulekonkurss „Viieviisi“ kaasavad lapsi ja noori üle Eesti.

 

Festivali avapäeval, 14. oktoobril toimuvale perepäevale Viljandis on oodatud kõik väikesed ja suured kirjandushuvilised, kel soov lugude maailmas mängida, luua ja lustida. Perepäeva programmis on põnevad kohtumised autorite, illustraatorite ja muusikutega nagu Liis Sein, Kristi Kangilaski, Kadri Lepp, Ilmar Tomusk ja Silver Sepp. Päeva jooksul saab osaleda töötubades, käia Raamatudoktori vastuvõtul ning kuulata ja luua ise lugusid üle kogu linnaraamatukogu maja. Perepäeva lõpetab Kondase Keskuses Piret Pääri muinasjutuõhtu. Vaata perepäeva kogu kava siit.

 

Festivali avaüritus Tartus toimub 16. oktoobril, kui Tartu linna kolmandatele klassidele algab ka Ilmar Tomuski kinkeraamatu jagamine.

 

Kogu festivalinädala jooksul on kindlasti luubi all põnevad kohtumised kirjanike ja illustraatoritega – festivalil osalevad ka Jaanus Vaiksoo, Kadri Kiho, Adam Cullen, Kertu Sillaste, Asko Künnap, Meelis Kraft, Urmas Nemvalts, Mika Keränen, Piret Jaaks, Tiina Laanem, Marge Pärnits, Gert Kiiler, Ene Sepp ja Sass Henno. Miniraamatute projekti raames kohtuvad noortega autorid ja illustraatorid neljast riigist – Kairi Look, Julia Dürr (Saksamaa), Cecile Pruvot (Prantsusmaa), Edouard Signolet (Prantsusmaa), Simona Jurčiukonytė (Leedu) ja Reda Tomingas.

 

20. oktoobril tähistataval ettelugemise päeval kutsub aga Luup kõiki osa saama suurejoonelisest veebisündmusest. Päeva puhul loevad armastatud Eesti näitlejad kella 9–14ni ette lastekirjaniku Eno Raua loomingut ning nende lugemist illustreerivad samaaegselt nii meie tuntud raamatukunstnikud kui ka illustraatorid välismaalt. Sündmust saab jälgida ERR kultuuriportaalist ning Eesti Lastekirjanduse Keskuse ja Luup festivali Facebooki lehtedelt.

 

Festivali raames toimuvad ka luuleprõmm, kirjanduslik kino, 4. klasside ettelugemise piirkondlikud eelvoorud ja palju muud põnevat. Festivali viimasel päeval, 21. oktoobril toimub üleriigiline 4. klasside ettelugemise võistluse finaal, millel osalevad igast maakonnast parimad ettelugejad.

 

Laste ja noorte kirjandusfestival Luup on välja kasvanud alates 2017. aastast toimunud Tartu laste- ja noortekirjanduse festivalist. Festivali korraldamisega on tänavu seotud Eesti Lastekirjanduse Keskus, Eesti Kirjanduse Selts, Eesti Emakeeleõpetajate Selts, Tallinna Keskraamatukogu, Tartu Oskar Lutsu nimeline Linnaraamatukogu, Viljandi Linnaraamatukogu, Haapsalu lasteraamatukogu, raamatupood Biblioteek, Elektriteater jpt. Festivali toimumist toetavad Kultuuriministeerium, Kultuurkapital, Tartu linn, Eesti Rahvakultuuri Keskus, Goethe Instituut, Prantsuse Instituut, Leedu Kultuuriinstituut ja Soome Instituut.

 

Festivali kavaga saab tutvuda laste ja noorte kirjandusfestival Luup lehel Facebookis.

 

Lisainfo:

Marja Unt
Eesti Kirjanduse Selts
eks@kirjandus.ee
5690 6836

 

Marju Kask

Eesti Lastekirjanduse Keskus
marju.kask@elk.ee

 

Lugupidamisega

Brita Tuuling
Eesti Lastekirjanduse Keskuse kommunikatsioonijuht
617 7238, 527 6851
brita.tuuling@elk.ee

 

 

Leave a Comment

3 + 4 =
Please leave these two fields as-is: