Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Tartu Linnaajaloo Muuseumidele annetati eriline baltisaksa lauamäng

Tartu Linnaajaloo Muuseumide kogusse anti üle Oswald Hartge 1930. aastatel koostatud lauamängu „Rund um Estland” ehk „Ümber Eesti” ainus Hartgede perekonnale kuuluv eksemplar.
Oswald Robert Hartge (1895, Tartu – 1976, Hannover) koostas reisimängu oma kahele pojale, et nad õpiksid Eestimaa geograafiat ja tunneksid saksakeelseid kohanimesid. Tuttavate soovitusel lasi O. Hartge mängu mõni aasta hiljem ka trükkida ja sellest sai siinsete baltisakslaste seas populaarne lauamäng.

Teise maailmasõja keerulistes sündmustes jäi Hartgede perekonna valdusse üksainus lauamängu „Rund um Estland” trükitud eksemplar. Seesama papile liimitud ja neljast osast kokkupandav reisilauamäng jõudis Hartgede perekonna annetusena Tartu Linnaajaloo Muuseumide kogusse. Lisaks Eestimaa erinevatele paikadele on mängulaual kujutatud ka Hartgede perekonna jaoks olulised kohad.
Mängu käis muuseumile üle andmas Oswald Hartge lapselaps Alexander Hartge koos abikaasa Dagmar Hartgega. Tema sõnul sooviti mängu annetamisega avaldada tänu muuseumile ja paljudele inimestele Eestis, kes hoiavad elus mälestust baltisakslaste ajaloost, sealhulgas Oswald Hartge perekonnast. „See on märgiks minu perekonna ja Eesti vahelistest seostest üle ja läbi põlvkondade.”
Tartu Linnaajaloo Muuseumide direktori Risto Lehiste sõnul on Tartu linna loo jutustamisel sellised esemelised mälukandjad nagu lauamäng „Rund um Estland” äärmiselt olulised. „Baltisaksa inimesed ja kultuur on osa Tartu identiteedist, mida meil tänu sellistele annetustele on kergem mõtestada.” Lehiste tänab Hartgede perekonda.
Suvel saab mäng konservaatorite hoolsa käe all korrastatud ning eksponeeritakse seejärel 19. sajandi linnakodaniku muuseumis. Sügisel avatakse seal näitus baltisaksa mängudest, mille keskmes on Oswald Hartge loodud „Rund um Estland” ning selle Tartust Saksamaale ja nüüd tagasi jõudmise põnev lugu.
Ehkki perekonnale kuuluv eksemplar lauamängust annetati muuseumile, on koopia olulisest mälestusesemest ka Hartge järeltulijatel – 2022. aastal lasi Alexander Hartge originaalmängu reprodutseerida igale Oswald ja Elisabeth Hartge lapselapsele.
Oswald Hartge sulest ilmunud mälestusteraamat „Lapsepõlvest ühe ajastu lõpuni. Mälestused 1895–1939″ ilmus Tartu Linnamuuseumi mälestustesarjas 2022. aasta lõpus. Mälestused tõlkis eesti keelde Reet Bender ja toimetas Toomas Hiio.
Lisainfo:
Kaie Jeeser
peavarahoidja
kaie.jeeser@muuseum.tartu.ee
+372 746 1904
Teate edastas:
Mirjam Savisto
ekspositsiooniosakonna juhataja
+372 5662 1488

 

Leave a Comment

4 + 13 =
Please leave these two fields as-is: