Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Rakveres tantsisid lasteaialapsed üle Eesti

Rakvere_laste_tantsupidu_09_06_2013_13 (Small)Pühapäeval, 9. juunil toimus Rakveres Eesti Eelkooliealiste Laste II Tantsupidu: MEIE PÄEV. Tantsupeo loominguline juht ja lavastaja Märt Agu koos Kaia Pihlakuga. Muusikaline kujundaja Venno Loosaar. Tantsupeo idee autor ja peaorganisaator Kristi Sinimets.

Tantsulapsi oli peole oodata üle 800. Pärnu linnast osales lasteaed Mai 5. rühm. See on silmaravirühm, kus on koos 3 -7 -aastased lapsed, õpetajad Ene Midenbritt ja Sirje Tattar ning õpetaja abi Luule Kalpus. Hommikul kell 7.30 pakkisid 11 vaprat last koos perede ja õpetajatega reisipagasi, kinnitasid turvarihmad ja bussinina keerati Rakvere poole. Olime kõik suureks seikluseks valmis.

Rakvere_laste_tantsupidu_09_06_2013_mobiililt_1 (Small)Rakveres oli ilm suviselt soe ja vastuvõtt sõbralik. Saime oma esinemisriided panna riietehoidu ja läksime omale „pesapaika” looma. Meile avanes pilt Rakvere laululavast, mis on nutikalt orgu ehitatud nii, et pealtvaatajad saavad künka peal istuda ja pidu nautida. Künkad olidki juba toredat sagimist täis – lastegrupid tulid ja läksid, mäest üles, mäest alla, iga rühm oma värvi pluuside, mütside või rättidega – nagu värviline sipelgapesa. Saime kätte oma söögi- ja toidupakkide talongid ning käepaelad, millega võisime hiljem külastada Rakvere Linnust. Panime püsti oma lasteaia Mai päikese, selga kollased Mai pluusid, pähe sinised rätid ja tegime esimesed õuna-terviseampsud. Proov juba käis ja meie ootasime oma korda. Ei läinudki kaua aega, kui olime juba platsil, väikesed karumõmmid ja suur Aabits kaasas, mille meisterdas rühma õpetaja Sirje. Meie tantsisime TV-saatest „Mõmmi Aabits” tuttava laulu „Olen väike, olen alles väike, päris koolis veel ei käi…” järgi. Proov läks nii hästi, et teist korda enam läbi ei pidanud tegema.

Rakvere_laste_tantsupidu_09_06_2013_11 (Small)Nüüd panime lapsed ritta ja jalutasime Linnusesse sööma. Meile pakuti pirukat ja sooja puljongit. Lapsed sõid ja kiitsid. Linnuses kohtasime sealseid elanikke – hobuseid, kitsi, hanesid ja keskaegselt riietatud mehi ja naisi. Lapsed olid elevil ja oleks veelgi tahtnud ringi vaadata, kuid aeg oli minna lõputantsu proovile. Mööda Rakvere künkaid ja orge liikusid väikesed lastegrupid nagu jaaniussid reas – kõik ikka laululava poole.

Meie olime lõputantsuks saanud endale täpi numbriga 67, mida tuli hästi meeles pidada, et leida oma koht selles sagivas mudilasperes. Päris võimas tunne oli kõikide pidulistega koos olla ühel laval. Ei oska öelda, mida see väike laps küll mõtles või tundis, aga tantsis kaasa küll suure mõnuga.

Rakvere_laste_tantsupidu_09_06_2013_2 (Small)Kõik ettevalmistused olid tehtud – söödud, tantsud proovitud ja pissil käidud, võis minna pidulisi riietama. Lastevanemate kaasabiga panime selga pärnumaa rahvariided, võtsime kaasa oma Mai päikese, lipukesed ja õhupallid ning asusime otsima rongkäigu alguspunkti – promenaadi. Kuna kõik pidulised liikusid ühes suunas, siis ei olnud võimalik ära eksida. Täpselt kell 15.00 olime rongkäiguks valmis.

Rongkäik viis läbi Rakvere kesklinna, rahvast oli palju, meid saatsid filmikaamerad, tervitushüüded, puhkpilli- ja rahvamuusika. Kui muusikat just parasjagu ei kostnud, laulsime ise akordioni saatel oma lasteaia laulu, Pärnu laulu, tuttavaid laste- ja rahvalaule. Tee läks ruttu ja lõbusalt, ainult meie 3-aastane Uku Troi jäi Laura isa kukil magama, tegi väikese lõunauinaku.

Rakvere_laste_tantsupidu_09_06_2013_3 (Small)Laululavale oli ehitatud suur tiksuv seinakell, kust tervitas meid Venno Looraare hääl. Samas magasid kass Sõle Sille (Kaia Pihlak) ja koer Viisu Ville (Märt Agu). Kogu rongkäik läbis laululava ja lapsed suundusid oma „pesadesse”

Etendus algas. Hääl kella sees äratas üles Sille ja Ville ning päev sai alguse, kõige sinna juurdekuuluvaga – ärkamine, hommikuvõimlemine, hambapesu, riidessepanek, hommikusöök ja lasteaeda minek. Suur kell laval muudkui tiksus aga edasi. Siis leiti sõber ja koos mängiti, käidi juuksuri juures ja õpiti. See oligi meie tants. Kell oli tiksunud juba pärastlõunasse – kass sai haiget, oli vaja lohutada, tuli peale jonn ja kommisöömine, mäng lemmikloomaga ja telekavaatamine. Kell oli jõudnud õhtusse, tuli potile minna ja magama heita. Sille ja Ville uinusid. Unelaulu ajal liikusid kõik rühmad lõpu – unenäotantsuks lavale. Sille ja Ville unenägu algas lendamisega unemaale, jätkus rongisõiduga ja lõppes suure plaksukoori ja hurraaga!

Rakvere_laste_tantsupidu_09_06_2013_9Selleks korraks oli pidu läbi!

Tänati kõiki osavõtjaid, toetajaid ja läbiviijaid!

Täname kõiki, kes seda pidu korraldasid:

• Peo mõtte ja teostuse eest tänud Kristile ja tema abilistele!

• Etenduse superidee eest tänud Märdile, Kaiale ja Vennole

• Suurepäraste tantsunumbrite ettevalmistamise eest tänud õpetajatele ja juhendajatele.

• Päikselise ilma eest tänud ilmataadile!

• Fantastilise peokoha eest tänud Rakvere linnale!

• Tänu kaunitele eesti rahvariietele olid kõik lapsed imeilusad.

• Tänud emmedele – issidele meie Mõnusate, Armsate ja Ilusate laste eest.

Loodame, et järgmisel aastal ulatab ka Eesti riik oma abikäe tulevasele, kolmandale Eesti Eelkooliealiste Laste Tantsupeole.

 

Kairi Kuusk, Pärnu Lasteaed Mai muusikaõpetaja

Rakvere_laste_tantsupidu_09_06_2013_12 (Small)

 

 

1 thought on “Rakveres tantsisid lasteaialapsed üle Eesti”

Leave a Comment

3 + 12 =
Please leave these two fields as-is: