Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Meie emade ja vana-vanaemade mängud ja mänguasjad

DSCN6036 (Small)Lugesin lastele muinasjuttu, mis tekitas küsimusi: Miks süüa ja mänguasju poest ei ostetud? Miks panga-automaadist raha ei võetud? Nägin vajadust lastele selgitada, kuidas elati möödunud aegadel.

Uurisin, missuguseid lastele vajalikke uurimise ja vaatlemise võimalusi on Avinurme Elulaadikeskuses. Leppisin keskuse töötaja Küllike Kullerkupuga kokku külastuse päeva ning koos vaatasime üle ka eksponaadid, millele laste tähelepanu suunata.

DSCN6032 (Small)Palusin vanematel inimestel meenutada oma lapsepõlveaegseid mänge ja mänguasju. Valmistasin kirjelduste järgi kaltsunukud ja puuloomad, sest mänguasjade näidiseid Elulaadikeskuses ei olnud.

Kokkulepitud päeval ja tunnil olime Poku rühma lastega Avinurme Elulaadikeskuses.

Lapsed vaatasid ja uurisid tänapäevase käsitöö väljapanekut: lõng ja kootud-heegeldatud tooted, seebid, laastukorvid jne. Siin said lapsed teada, et kõike neid asju tegema õpiti oma vanematelt ja vanavanematelt.

vanad ma_nguasjad 2 (Small)Seejärel uuriti vanema käsitöö näidiseid. Lapsed mõistatasid erinevate tööriistade otstarvet ja sedagi, kuidas need tehtud on.

Lapsed said ülesandeks leida asju, millega võisid tegelda „vana-aja“ lapsed. Leiti 3 erinevast ajast pärit kiikhobu, väikseid korve jm.

Nüüd jutustasin lastele kaltsunukkudest ja puuloomadest ja mängudest nendega. Lapsed uurisid minu valmistatud mänguasjade näidiseid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALõpuks mängisime liikumismänge: „Mooramaa kuningas“ (töö tegemise matkimise mäng),

„Lapsed külla“ (tähelepanu, jooksu ja püüdmise mäng)

Lapsed said ülesandeks küsitleda kodus vanemaid, vanavanemaid nende lapsepõlve-mängude kohta. Õppetunni käigus said lapsed uurida erinevaid esemeid, esitada küsimusi , otsida vastuseid.

Heaks koostööpartneriks oli Küllike Kullerkupp Avinurme Elulaadikeskusest, kes võimaldas meil tutvuda tänapäevase ja vanema käsitööga, ning andis ka lahkelt seletusi.

Lapsed leidsid eksponaatide seas mõndagi, mis kodus olemas, mida oskavad teha tema vanemad.

Paljude laste jaoks oli üllatus, et ka seepi saab ise teha. Kudumeid, puutööd teevad mitme lapse vanemad ning eksponaatide nägemine pakkus äratundmisrõõmu ja andis võimaluse jutustada kuidas neid asju tehakse. Vanemate esemete otstarbe mõistatamine pakkus nii peamurdmist kui ka äratundmisrõõmu. Lapsed otsustasid kinkida puuloomade ja kaltsunukkude näidised Avinurme Elulaadikeskusele.

„Kas mina saan ka niisugust nukku teha? Kas sa õpetad?“, „Millal me jälle sinna lähme?“, olid küsimused tagasiteel lasteaeda.

Lasteaias meisterdasime nukke lõngast, paberist. Meelde jäid lastele ka liikumismängud, mida nüüd tihti ka iseseisvalt mängitakse. Sageli tuuakse lasteaeda vanemate või tuttavate tehtud mänguasju. Lapsed said teada kui palju erinevaid asju on võimalik ise teha ning sedagi, et iga töö nõuab hoolt ja vaeva.

Lapsed on innukad ja teadmistehimulised uurijad. Meil õnnestus hästi koostöö Avinurme Elulaadikeskusega.

Mul endal oli juba ammune soov koguda huvitavat materjali vana-aja mängude ja mänguasjade kohta. Sügisesel õppekäigul kolleegidega Tartu mänguasjade muuseumisse, andis ideele inspiratsiooni juurde ja sel õppeaastal koostasingi koostöös lasteaia direktori ja vabatahtliku lapsevanemaga mälestuste vihiku „Kuidas mina mängisin“, millesse on kogutud 15 inimese mälestused mängudest ja mänguasjadest ajavahemikul 1925-2000. Riputasime selle näitusena üles ka Avinurme Elulaadikeskusesse ning kavas on anda oma kogumik ka Tartu Mänguasjade muuseumile aga ka teistele muuseumidele või mälestusi koguvatele institutsioonidele.

 

Margot Haav

õpetaja

Avinurme Lasteaed Naerulind

 

 

Leave a Comment

7 + 9 =
Please leave these two fields as-is: