Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Põlvamaa lasteaiaõpetajad Rootsis

 

Rootsis, 20.-22.03.2017 106Tänu Forest reiside suurepärasele hinnapakkumisele õnnestus Põlvamaa 14 õpetajal, 7 lasteaiast külastada kevadisel koolivaheajal Stockholmi. Põhjala Veneetsiaks nimetatud Stockholm asub Mälareni järve ja Läänemere vahelise väina kaldail ja saartel, mida ühendab üle 50 silla. Reisisellide hulgas oli palju õpetajaid, kellele oli see reis esmakordne kuid ka neid, kes mitmendat korda Rootsi kuningriigis käinud. Seekordsed reisi eesmärgid olid: külastada Rootsis asuvat Eesti lasteaeda, tutvuda linna vaatamisväärsustega ja laevas lahendada vanasõnu ning kirjutada loovjutt, mida oleks hea kasutada lastega mere teema käsitlemisel või lihtsalt lõbusa unejutuna.

Esimesel õhtul laevas oli grupijuhtide Maiki ja Heldini juhendamisel vaja tõlkida Eesti vanasõnad euroliidu keelde, seejuures sai iga õpetaja näidata oma võõrsõnade tundmise ja kasutamise oskust.

Rootsis, 20.-22.03.2017 176Stockholmi linnaekskursioonil tutvusime imetlusväärse teadmistepagasiga giidi juhendamisel umbes kahe tunni jooksul linna tähtsamate vaatamisväärsustega. Bussiga sõites läbi erinevate linnaosade, saime võimaluse uurida linna panoraami ja kuulata huvitavaid fakte Rootsi Kuningriigi ajaloost. Saime teada, et Stockholmi nimi koosneb kahest rootsikeelsest sõnast. Stock – mis tähendab palki ja holm – laidu. Selle nime tekkimise kohta kuulsime ka mitmeid legende. Ekskursioon lõppes kuningalossi juures, kus jätkasime jalutuskäiguga vanalinnas.

Peale vanalinnaga tutvumist viis meie seiklusrikas teekond Rootsi Eesti majja, kus asub lasteaed. Sealne Eesti Lasteaed on ainuke eestikeelne lasteaed Rootsis ja on asunud Stockholmi südames juba 1969 aastast. Lasteaia lõpetamise järel saavad lapsed jätkata oma haridusteed Stockholmi Eesti Koolis.

Õpetajatele pakkus lasteaiaga tutvumine palju põnevust. Sealse lasteaia eesmärk on läbi pedagoogilise töö edendada iga lapse heaolu, õppimist ja arengut. Direktor Epp tutvustas, kuidas lasteaias on rootsi ja eesti keel, kultuur, reeglid ja tavad põimunud üheks toredaks tervikuks, sest tegevuse lähtepunktiks on rootsi õppekava. Saime tutvuda ka lasteaiaruumide ja töökorraldusega. Suur erinevus Eestiga on lasteaia töökorralduses. Sealses lasteasutuses õppekasvatustööd ei tehta – päevakavas on vaid üks tegevus, mis kindlasti ei tohi seotud olla ei lugemise, kirjutamise ega arvutamisega. Une- ehk puhkeajaks on põrandale asetatud matid, kus laps saab vaikselt pikutada. Põhiliselt läheb aeg mängule, mida juhendavad ja suunavad neli täiskasvanut.

Tagasi laeva jõudes oli õpetajatel ülesandeks kirjutada loovjutt, mida saaks kasutada lasteaias. Tingimuseks oli seos reisiga ja huvitavate reisiseikadega. Juttude ja vanasõnadega on kõigil huvilistel peagi võimalus tutvuda meie ainesektsiooni kodulehel.

Reisil osalenud õpetajad jõudsid ühisele järeldusele, et käik Rootsi täitis igati oma eesmärgid, sest teiste riikide kogemustega tutvumine avardab silmaringi ja aitab kaasa õpetajate professionaalsele arengule. Kindlasti sai sealt iga õpetaja omale kaasa väikese tarkusetera, mida kasutada oma töös.

Maiki Kruuda

Põlva lasteaed Mesimumm vanemõpetaja

 

Leave a Comment

4 + 7 =
Please leave these two fields as-is: