Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Meeled avali!

Terepidu.

Palju kuuled, näed sa ilmas
kui lahti hoiad kõrvad, silmad.
Veel kombid, katsud, puudutad
ning maitsed, proovid, nuusutad.
Nii arendad sa silmaringi
Ja tead mis toimub ümberringi.

Meelte arendamine Pärnu Lasteaias Mai toimub süvendatult alates 1999. aastast. Seda viiakse läbi peamiselt lõimituna teiste tegevustega nii toas kui õues.Lastele võimaldatakse erinevaid kogemusi, mis aitavad saada teadlikuks sellest, kuidas oma meelte abil tajuda ümbritseva maailma nähtusi ja objekte.
Käesoleval õppeaastal alustasime meelte harjutustega kohe septembri alguses Terepäeval.

Tolkuse rabas.

Lasteaia õuel osalesid lapsed tähelepanumängus, kasutasid kehapille ja tantsisid koos.Oli meeleolukas avapidu!2018. aasta kevadel avati pidulikult meie lasteaia siseõuesmeelte aed. Nüüd on head võimalused meelte arendamise tegevuste aktiivseks ja järjepidevaks rakendamiseks vastavalt aastaaegadele ja oludele (tunnetusrada, meelte- ja tarbeaed võimaldavad kuulata, vaadata, haista, kompida ja maitsta). Kevad omauute võimalustega on ees ja põnevust tärkava looduse tunnetamiseks jätkub.

Meelte arendamine vabas looduses on lasteaias alati olnud suure au sees. Seda on toetanud sellised traditsioonid nagu väljasõit tallu noorematele lastele, rabamatk Tolkuse rabasse koolieelikutele.

Tutvumine taluloomadega.

Lapsed on saanud vahetu kogemuse looduslike lõhnade (lauda lõhnad), metsa- ja rabataimedelõhnadest ja maitsetest.

Piimakokteil on valmis.

Pikaajaliselt oleme tähistanud leiva- ja piimanädalat, sest tervislik toitumine kuulub meie lasteaia heade tavade hulka. Lapsed saavad igal aastal kõiki oma meeli kasutades ise valmistada erinevaid taignatooteid (leib, karask jms) ja erinevaid piimatoite (kokteile, kohupiimatoite jne)Sel aastal osalesime Suhkrunädala raamesprojektis:täiskasvanu on terviseteadlik ettenäitaja, et laps saaks olla tark järgija.Eelnevalt toimus õpetajatele loeng „Tervislik magusamaailm“ ja seejärel õpituba – teeme ise tervislikke maiustusi.

Suhkruvabad ampsud.

Teadmised täiendatud, korraldasime praktilised õpitoad suhkruvabade maiuste valmistamisest lastele ja lapsevanematele. Arendatud said nii nägemis-, kompimis-, haistmis- kui maitsmismeel. Märtsi esimesel päeval pidasime lasteaia sünnipäeva. Lapsed osalesid etenduses „Põrsapere otsib päikest“ erinevaid meelte ülesandeid täites. Nii tuli neil märgata kas on öö või päev, kasutada kehapille, ära tunda kuulmise abil erinevaid olmehelisid, aidata lõhna järgi koogid üles leida ja hiljem neid ka maitsta.

Lasteaia sünnipäev.

Loomulikult sai laste abil meie lasteaia sümbol, Päike, puhtaks pestud, et siis ühiselt tantsida. On sünnipäev üks tore päev!

Meelte arendamise suuna järgimise tulemusel on kõigi rühmade tegevustes näha meelte teadlikumat arendamist ja tegevuste järjepidevat planeerimist – kajastamist nädalaplaanides.

Läbi luubi lund uurides.

Õuealal on olnud märgata uurimist soodustavate vahendite (luubid, omavalmistatud binoklid) ja looduslike vahendite kasutamist. Palju korraldatakse erinevaid vaatlusõppekäike. Lastega mängitakse erinevaid meelte arengut toetavaid mänge. Laste ja õpetajate ühised tegevused on teadmisi pakkuvad, põnevad ja kõiki meeli arendavad. Olgu meie meeled ikka avali!

Margarita Kask,
Pärnu Lasteaed Mai õpetaja

Meeltemängude õpituba.

 

Meelteaed.
Looduses on värvid omast köest.
Nii valmib kaerakäkkide tainas.

Leave a Comment

10 + 7 =
Please leave these two fields as-is: