Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

“Raamatute eriline võlu” Paikuse Lasteaias

2019 oli meie vabariigis eesti keele aasta. Arvukate sündmuste ja tegevustega väärtustati kogu aasta vältel eesti keelt ning tähistati eesti keele seadustamist riigikeelena sada aastat tagasi. Paikuse lasteaed valis sellest inspireerituna ka oma 2019/2020 õppeaasta eesmärgi. Kogu käesoleva õppeaasta saavad laps ja täiskasvanu omandada teadmisi-kogemusi eesti keelest läbi mitmekülgsete lõimitud tegevuste, isetegemise ja koostöö erinevate huvigruppidega.

Paikuse Lasteaia Kellukese rühm võttis ette näidendi tegemise lastekirjanduse ainetel. Teemaks sai „Raamatute eriline võlu“. Stsenaariumi kirjutamiseks tuli läbi töötada mitmed raamatuid ning otsida välja tegelased, kes just selle rühma lastele sobivad. Etenduse peaosas olid kaks last, kes pühadeks vanaema juurde saadetakse. Kahjuks unustavad lapsed vanaema juurde kaasa võtta oma mobiiltelefonid ning vanaema abiga leitakse mobiiltelefonides ajaveetmisele alternatiiv.

Lapsed tutvuvad etenduse vältel klassikasse kuuluvate raamatutega- Pipi Pikksukk, Nukitsamees, Sipsik ning Karlsson katuselt. Vaatajateni toodi informatsiooni raamatute autoritest ning edasi anti ka lühitutvustus. Kogu etendust ilmestasid laulud, tantsud ja luuletused. Tähtsal kohal olid ka perekonna väärtustamine ning ühtekuuluvustunne. Etendus toodi vaatajateni neljal korral- külla kutsuti sõbrad Paikuse Põhikoolist, Pärnu linna lasteaiast, lapsed enda majast ning kõige rohkem oodati näitlemist oma emmedele-issidele.

Lapsed nautisid kogu protsessi alates tekstide õppimisest kuni kostüümide valimiseni. Kui laste käest uurida, mida selline etenduse õppimine neile õpetab siis osati välja tuua väga erinevaid asju. Lapsed nimetasid oluliste asjadena esinemisjulguse saamise, oma järjekorra ootamise, mälu treenimise, loomulikult raamatutega tutvumise ning kõige olulisemaks oli vast rõõm koostegemisest.

Eve Närep

Leave a Comment

6 + 6 =
Please leave these two fields as-is: