Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

WasteArt projekt Põlva Lasteaias Pihlapuu

 

Lasteaia sooviks oli vähendada tekkivaid jäätmeid ja muuta lasteaiapere tarbimisharjumusi. Tahtsime tõsta laste ja täiskasvanute teadlikkust jäätmete vähendamise vajalikkusest. 2018. aasta augustis liitusime WasteArt projektiga ja selle raames toimusid koolitused nii Eestis, Lätis kui eriolukorrast tingituna veebis. WasteArt projekti olid kaasatud Eesti ja Läti lasteaiad ja koolid.
Kõige olulisem oli koostada majasisene jäätmeaudit, mis oli esimene samm jäätmekäitluse põhimõtete muutmise suunas. See aitas meil kaardistada hetkeolukord, mis andis ülevaate tekkivatest jäätmetest meie majas (biojäätmed, olmeprügi, papp- ja paberpakend ).
Erinevatel seminaridel jagasid õpetajad kogemusi, kuidas koolid ja lasteaiad mujal maailmas liiguvad jäätmevabaduse poole, kuidas koolides ja lasteaedades korraldatakse komposteerimist, tutvuti plastikuteemaliste infomaterjaliga, vahetati ideid ja kogemusi, kuidas jäätmete teemat erinevates ainetes käsitleda ning jäätmete tekkimist koolides ja lasteaedades vähendada.
Tekkivate olmejäätmete hulka vähendavate harjumuste juurutamiseks on lastele loodud hariduslik lauamäng ,,Prügikast pole must auk’’. Mäng sobib kasutamiseks nii lasteaedades kui koolides    jäätme- ja keskkonnateemade käsitlemisel, kui ka lihtsalt mõnusaks ajaviiteks. Kaks õpetlikku lauamängu jõudsid meie majja eelmise aasta kevadel ja mäng pakub lastele väga palju mängulusti ning äratundmist, kuna lauamängu idee on laenatud tuntult lauamängult ,,Tsirkus’’.
2020. aasta sügisel jõudsid meieni kümme kahelahtrilist prügikasti, kus üks lahter on olmeprügi ja teine papp- ja paberpakendi jaoks. Lapsed on altid õppima ja avastama ning prügikastidel olevad värvilised sildid on saanud selgeks juba 3. aastastele lastele, kes usinasti erinevaid jäätmeid sorteerivad.
Veebruari esimesel nädalal toimus Pihlapuu lasteaias WasteArt prügiprojekti lõpetamise prüginädal. Nädala raames kutsusid projekti eestvedajad kõiki rühmi rääkima kodust ja kuidas hoida kodu puhas ning korras, samuti prügisorteerimisest, kinnistama prügisorteerimise algteadmisi, mängima õpetlikke ning eakohaseid koristus- ja kodumänge, meisterdama taaskasutatavatest materjalidest ja uurima prügiteemalisi raamatuid. Mängupõnevust pakkusid uued prügiteemalised lauamängud ,,Sorteerides ja taaskasutades’’.
Prügiprojekti raames kingiti kõikidele Pihlapuu lasteaia töötajatele joogipudelid, mis on suur samm vältimaks töökohal plastjäätmete teket.
Nii meie ise kui meie prügikastid “tarbivad” sageli liiga palju. Olgem targad tarbijad ja näidakem head eeskuju ka lastele!

Põlva Lasteaed Pihlapuu õpetajad Marili ja Ulvi

Leave a Comment

8 + 13 =
Please leave these two fields as-is: