Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Paikuse Lasteaed osaleb aktiivselt Rohelise kooli programmis

Tervise ja heaolu teema on õppetegevustes olulisel kohal

Lasteaed on kodu kõrval oluline lapse arengu ja tervise toetaja. Terve laps mängib ja õpib meelsasti ning hea tervisega töötaja rühmas jaksab ka ise palju lastega ette võtta. Lasteaed on koht, kus lisaks kodule õpitakse väärtustama tervist ja pannakse alus tervisliku eluviisi kujunemisele. Sel aastal on meie lasteaia peamiseks teemaks Rohelise kooli programmis just tervis ja heaolu.
Aga millised on siis erinevad võimalused tervise teema tutvustamiseks lasteaias?
Oma suurepärase asukoha ja lumerohkuse tõttu on sel talvel meie lapsed saanud palju õues olla. Kõik rühmad kasutavad tihti võimalust minna kelgumäele.

Suuremad lapsed tegid algust suusaõppega – ikka kukud ning tõused ja iga korraga oled aina rohkem kogemusi omandanud.
Et kõigepealt õiged võtted ette näidata, olid suusad all ka liikumisõpetajal Kauril, sest oma õpetajast paremat eeskuju ju polegi.
Olulisel kohal on ka tervislik toitumine. Kellukese rühm tegi näiteks vahepalaks tervisliku ampsukese “Karu sai”. Ise tehtud ja maitses hästi, eriti röstsaia kate, mis koosnes maapähklivõist, kuivatatud jõhvikatest ja banaanidest.

Rukkilille lapsed katsusid oma käega läbi kõik juur- ja puuviljad, valmistati nii salatit kui võileiba. Uusi teadmisi kinnistati robootiliste vahenditega tegutsedes.
Sinilille rühma tervise teemalise nädala raames koostati ise toidupüramiid, liiguti palju õues ja süvendati teadmisi robot Ozobot`i kaasabil.
Tugiõpetajadki saidtervise teemadegalõimitud tegevusi nagu kätepesu või õige rüht nutiseadme kasutamisel. Tähelepanu ja mõtete koondamiseks on head meelerahumuinasjutud ning vaikuseminutite harjutused. On ju vaimne heaolu üks osa meie tervisest.
Selliste temaatiliste nädalate või päevade korraldamistega on võimalus tuua õppetegevuses fookusesse inimese kõige olulisem asi – tervis. Tegevusi saab teha igas vanuses ja õppekava erinevate valdkondadega lõimides.

Liitusime digikoristajatega, et säästa keskkonda
Paikuse Lasteaed reageeris Eesti Rohelise kooli võrgustiku üle-eestilisele üleskutsele ja võttis osa  suurest digitaalsest koristusnädalast.
Võtsime meiegi oma Paikuse majas ette seadmed ja  kustutasime kõik ebavajaliku infomüra ja failid, mis kuhjudes digitaalseks prügiks olid muutunud. Meie 800 GB mahust serveris oli vaba veel kõigest 77,6 GB. Pärast digikoristust on serveris vaba ruumi 320,4  GB jagu. Igati korralik tulemus!
Digikoristades teeme head loodusele – nimelt jätab iga digitaalne tegevus keskkonnale pisikese jälje, täpselt nagu muu tarbimise puhul. Kuuldavasti inimeste energiakasutus kasvab pidevalt, kuid tihti ei osata leida enda kõikidele tegevustele seoseid. Oli meiegi lasteaia arvutites ja serveris ca 10 aastat vanu fotosid, dokumente ja muid faile. Suur osa salvestustest ei leia ammu enam kasutust ja kahjuks on neid mitmete kaustade kaupa. Kõik need väikesed harjumused kuhjuvad aastatega ja mõjutavad meie planeeti reaalse CO2 jalajäljega.
Loodetavasti tegime suure heateo nii keskkonnale kui ka endile. Arvutid peaks väiksema prahi hulga tõttu olema kiiremad ja info meile endalegi kergemini leitav. Nii mõnigi sai üleskutsest indu, et oma kodused seadmed üle vaadata.

Kas teadsite, et ühe e-kirja saatmine võib toota kuni 4 grammi CO2-heidet ning kui lisad e-kirjale veel pildi, võib see number ulatuda 50 grammini. See omakorda tähendab, et keskmine e-posti kasutaja tekitab aastas kirju saates 135 kg CO2-heidet, mis on võrdne rohkem kui 300-kilomeetrise (autosõiduga. https://koristuspaev.digitark.ee/).

Eve Närep,
Paikuse Lasteaed, õpetaja
Lasteaia Rohelise Kooli töögrupi juht

Leave a Comment

13 + 10 =
Please leave these two fields as-is: