Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Meie Kai

 

Kas kõik on hästi?“ küsib Tartu Maarjamõisa Lasteaia direktor Kai Kens, kel täitub 31. jaanuaril 65 aastat, igal hommikul rühma tulles.

Direktor, kes on lasteaeda juhtinud alates 02.01.2001. aastast, on alati rõõmsameelne ja energiline. Eelnevalt, ligi aasta töötas ta meie lasteaias õppealajuhatajana, kus näitas üles initsiatiivikust ja ettevõtlikkust ning armastust laste vastu. Tema elurõõm on eeskujuks  ja ta on julgustanud entusiastlikult töötama kõiki kolleege.

Direktori eestvõttel on kujundatud järjest kaasaegsemaks nii lasteaia õueala kui  ka sisekujundus, tema loometööna valmisid koridoride akendele loodusest inspireeritud klaasvitraažid.

Tema eestvedamisel on kujundatud lasteaia territoorium ja selle ümbrus, kus on kaunid lillepeenrad ja omanäolineõueala.

Tartu Maarjamõisa Lasteaed on pälvinud Vabariigi Presidendi auhinna „Kaunis kodu aastal 2006“. Kauni kodu joont on ta hoidnud siiamaani – rajatud on õueala ümbritsev hekk ja lauluväljak. Ehitatud on mitmeid varjualuseid, et lapsed saaksid ka vihmase ilma korral õues mängida. Direktori kabineti seina katavad erinevad tänukirjad.

Ta on südamega kõigi lasteaia tegemiste juures. Ta on eestvedaja ja initsiaator. Lapsed on saanud õuealale mängimiseks uued ja kaasaegsed mänguväljakud ja – vahendid.

Tema armastust lillede ja looduse vastu on  tunda kogu lasteaias, nii sees kui väljas. Ta ei pane paljuks ka ise labidas maasse lüüa, et kaevata peenraid ja istutada marjapõõsaid või taimi.  Meie lasteaia õueala kaunistavad lillepeenrad, mis on rajatud direktori initsiatiivil. Juba väravast sisse tulles võib direktorit  näha lillepeenarde vahel askeldamas. Tema eestvõttel on rajatud lasteaia õppeaed  kartulivagude, peedi – ja porgandipeenardega. Veel hilissügisel korjasid lapsed peenardelt petersellivarsi.

Maarjamõisa lasteaias on esimene Tartu linna lasteaedade permapeenar, mida on uudistamas käidud  isegi Lätist.

Edukate tegevuste pandiks on olnud meie väärtusi toetavate, laste heaolu nimel tegutsevate partnerite kaasamine, läbirääkimised. Ühisosaks on lapsed ja ühiselt kokkulepitud tegevused. Näiteks puude istutamine- Mathieseni pargis paikneva Maarjamõisa lasteaia tekkelooline legend sündis linnakeskkonna tingimustes puude tähtsustamiseks.

Väärtuste kinnistamisele on aidanud kaasa traditsiooniks kujunenud “Lõpetajate allee”, “Sinilillejõe”  istutamine, talgupäevad, sibullillede päevad, perepäevad, laste esitluses loodushoiu tähtsust rõhutavad, sealhulgas lasteaia tekkeloolise legendi dramatiseeringud.

 

Lapsed ja loodusharidus

Lasteaia kasvukeskkond ja õueala on kujundatud lapsest lähtuvalt õpikeskkonnaks arvestusega, et see tekitaks lapses huvi. Nõnda valmis koosluses happelist keskkonda eelistavate metsataimedega rodoaed ja kevadine pilgupüüdja “Sinilillejõgi”, mida igal kevadel täiendame. „Sinilillejõe“ rajamisele kaasasime ka meedia ja kõiki, kes soovisid käed külge lüüa. „Tartu Maarjamõisa lasteaias on sel nädalal kõigile öeldud, et kui kellelgi on koduaias või aia taga hulganisti sinililli kasvamas, siis võtku sealt ettevaatlikult üks mättatäis kevadet kaasa ja toogu lasteaeda,“ andsime Postimehes teada. Ning ilu teeb inimesed paremaks. “Maarjamõisa lasteaia sinilillejõgi sai sinisem“ kirjutab Tartu Postimees. Avalikud ettevõtmised on sillutanud teed meie lasteaia väärtustele ja nende jagamisele meedias.

 

Meie kui loodusharidusliku lasteaia laste mänguplatsi kõrval on putukate hotell, lasteaeda tulles ja minnes näevad lapsed niitmata, putukate elamiseks mõeldud ala, teisisõnu „Putukate kodu“. Õuealale on rajatud esimene lasteaia permakultuuri õppeaed Tartus. Lapsed tutvuvad erinevate kultuuridega ja elusloodusega, permaaias tehtava tegevusega kaasneb töökasvatus ning looduse uurimine.

 

Lasteaia remonditud siseruumid on ilusad, avarad ja maitsekalt kujundatud. Lasteaia sees vaatab vastu kaunis rohelus.Meie direktor on väga kunstilembene inimene. Direktori kunstilembus väljendub  tema maalides.  Peamiselt maalib ta lilli ja loodust. Lasteaeda kaunistavad meie enda direktori poolt maalitud pildid.

Direktori kunstilembusega seotult võtab meie lasteaed osa erinevatest kunstinäitustest ning õpetajad korraldavad ka ise näitusi ja võtavad paljudest erinevatest näitustest osa laste tööde juhendajatena.

Meie majas on väga sõbralik õhkkond. Sõbralikkus, heatahtlikkus ja abivalmidus kolleegide seas saab alguse Kai sõbralikust ja heatahtlikust suhtumisest kõigisse ja kõigesse.

Tema sõbralik suhtumine loob terve lasteaia konfliktivaba õhkkonna, kõiki ta mõistab nii lapsevanamaid, lapsi kui ka kolleege. Meie lasteaed on kõik nagu üks suur pere.

Meie lasteaias on laps kõige tähtsam. Juba aastakümneid annab meie lasteaia väärtusi edasi visioon, mille lähtepunktiks on iga meie laps, nii erivajadusega kui  andekas laps: „Tartu Maarjamõisa Lasteaia laps on õnnelik ja uudishimulik ning saab elus hästi hakkama. Ta oskab väärtustada enda ümber olevaid inimesi ja loodust.“

 

Maarjamõisa lasteaed renoveeriti 2018- 2019. aastal, mil lapsed olid paigutatud Tartu linna erinevatesse lasteaedadesse. Rõõm oli tagasi tulla 2019 a. veebruaris, juba äsja remonditud majja, kus töötajaid ootas ees direktor koos kohvi ja kringliga.

Maarjamõisa lasteaias loodud keskkonnahoiu ja säästva arengu põhimõtted, õpi -ja kasvukeskkonda on kajastatud kameedia vahendusel. Direktori tegemisi on kajastanud nii „Maaleht“, „Tartu Postimees“ kui ka „Õpetajate leht“.

Loodushariduslike muinasjuttude kasutamine on kindla koha leidnud nii lugemispesas kui rühmas olevates lugemisnurkades. „Maarjamõisa lasteaia lugemispesades on kindla koha leidnud lasteaia direktori Kai Kensi kirjutatud kaks toredat lasteraamatut. Üheks on „Lillede kuningriik. Peipsi nõid Laana“, mille õpetlikud lood pajatavad lille- ja loomahaldjatest, loodusega sõbraks saamisest ning sellest, kuidas teha vahet heal ja kurjal. Teises raamatus „Lasteaia linnalegendid ehk Mida on lastel õnnelikuks olemiseks vaja“ on kirjas tänapäeva muinasjutud, mida kuulates või ise lugedes saab teada asjadest, mida kõik, nii lapsed kui täiskasvanud peaksid teadma.

 

Tänu meie Kaile ongi meie lasteaia lapsed keskkonnasäästlikud, loodushuvilised, kunstilembesed ja lugemishuvilised.

 

Kõike kaunist, jõudu ja jaksu veel paljudeks aastakümneteks.

 

Tartu Maarjamõisa Lasteaed

vanempedagoog

Viivi Rae

 

Leave a Comment

3 + 8 =
Please leave these two fields as-is: