Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Veenädal Lasteaias Triin

Seda, et veeta pole elu, teame kõik. Iseasi, kui palju me sellest hoolime. Rakvere Lasteaed Triin on juba aastaid pühendanud ühe nädala märtsikuus veele ehk siis korraldanud veenädala. Just selleks, et lapsed saaksid vahetult kogeda kõike, mis seotud veega.

2005 a. märtsis oli meie lasteaia saalist saanud erinevate saarte ja rannikutega Võlumeri. Keset merd ujus uhke purjekas. Iga rühm tegutses Võlumerel paar tundi.

Taustaks meremüha, ronisid kõik lapsed mööda nöörredelit purjekale, et sõita avastama…Takuse saarel keerutati plastmasspudelites uhkeid tornaadosid. Lapsed katsetasid pipettide ja katseklaasidega erinevate vedelike (siirup, õli, värviline vesi) raskust. Vette loobiti mitmesugustest materjalidest asju, et näha, mis „upub“, mis „ujub“. Kunstikari meelitas kivikeste ja paisuvärvidega. Antarktikas (bassein mitmekiloste jääkamakatega) katsuti ja uuriti jääd. Seebimullisaarel mullitati kõrtega ja prooviti väikseid mänguasju mulli sisse vangistada, sulistati niisama lõbu pärast.

Loomulikult ei saa mööduda ükski veenädal kalapüügita. Õngitsemine magnetiga kaladega basseinis pakkus lõbu nii suurtele kui väikestele. Vulkaanisaarel purskas õpetajate pilgu all kaks vulkaani. Lapsed said uurida ehtsaid laavatükke. Päikeserannikul hakkas paistma kodutee ja seal kuulati pudelipillil lugu „Kus on minu koduke“. Seal asus ka vahva kohvik, kus äraarvamiseks erinevalt maitsestatud vett (suhkruga, soolaga, sidruniga ja tavaline) pakuti. Kohvikus sõid kõik ka nö omapüütud kalast võileibu. Õhtuti vedasid vaimustunud lapsed ka oma vanemad saali veemänge mängima.

Nädala jooksul toimusid vee-tegevused ka rühmades. Meisterdati ning ujutati erinevatest materjalidest paate ja laevukesi. Plaadilt kuulati ja arvati ära erinevaid hääli (veesolin, hambapesu, vihm, torm, meremüha jms). Vanemad rühmad külastasid veepuhastusjama. Veenädal lõppes iga rühma poolt valmistatud plakatite ja veeteemaliste tööde näitusega. Plakatitele olid õpetajad koos lastega üles märkinud kõik tehtud toimetused ja saadud tarkused ning neid oli päris-päris palju.

Veenädalast on saanud vahva traditsioon kogu Triinude perele. Igal aastal tuleb uusi ideid ja põnevaid mõtteid, et kõike veel huvitavamaks muuta ja milliseid uusi veega seotud tarkusi lastele pakkuda.

Viivika Roostar
Rakvere Lasteaia Triin õpetaja (kasutatud ka Triin Kaljuvee-O’Brocki märkmeid)

Toimetanud: Hilja Ristik

Leave a Comment

12 + 6 =
Please leave these two fields as-is: