Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Tõmblukuga kass õpetab eesti keelt

kirju [1280x768]Lasteaia õpetajal peab alati olema häid ideid nagu varrukast võtta, sest väikest last on üsna keerukas keeleõppest huvituma panna.

Just enne Kassi-aasta algust sattus mulle kätte mu  enda lapsepõlveraamat „Tõmblukuga Kass“ Ellen Niidu sulest ja Kersti Haarde vahvate piltidega.

Miks ei võiks ka minul selline vahva tegelane õppetöös abiks olla!

Hea sõbranna oli meeleldi nõus mind õmblustööga aitama. Nüüd on mul sellest kassist abi rohkem kui küllaga!

Väikesed 3 – 4 a. lapsed võtsid selle toreda värvilise looma vaimustusega vastu. Õppides  sai laps kassi kehaosi ise katsuda. Tublile lapsele teeb kass Sass pehme käpaga pai, millest ei taha  ju keegi ilma jääda. Kassi kõhtu saab peita kogu õppematerjali(puuviljad, loomad, mänguasjad jne), mida parasjagu tegevuses vaja läheb. Õpetaja võtab kassi kaenlasse ja läheb tundi. Tunni lõpus tahavad lapsed ise asjad kassi sisse tagasi panna. Nüüd ongi tore hetk kõik õpitu jälle üle korrata. Sellist tõmblukuga kassi koos hiireperega saab edukalt kasutada ka matemaatika tegevustes hulkade võrdlemisel, arvude õpetamisel, matemaatilistes mängudes.

Tõmblukk [1280x768]Olgu allpool ära toodud väikesed salmid ja õppemängud, mida olen kasutanud.

Tegevuse alustuseks kassi luku lahti tegemise lugu :

Lukk on kassil kõhu ees,

mis küll on seal kõhu sees.

Tulge lapsed vaatama,

kuidas luku lahti saab

Patsutame, patsutame,

silitame, silitame.

Kõdistame, kõdistame,

sikutame, sakutame

Kõrr !

Ja luku lahti teeme…

Oi! Oi! Mis siin on ?

Oi! Oi! Kes siin on ?

(üksteise järel ilmuvad laste ette tunnis õpetatav ja kasutatav)

Luuletus tegevuse alustamiseks, kehaosade ja loendamise õpetamiseks.

See on ilus kass,

tema nimi Sass.

Loeme kassi käpakesi:

üks ja kaks ja kolm ja neli.

Kiisu käpad teevad pai,

vahel küüned: ai-ai-ai!

Üks ja kaks on kõrvad,

üks ja kaks on silmad.

Siin on kassi vurrud,

kass lööb rõõmsalt nurru

Veel on kassil nina –

aga selja taga

pikk ja pehme saba.

Kassimängu komplekti kuuluvad mul ka erinevat värvi ja mustriga hiired. Väikestele jagub põhivärvustest, suuremad õpivad selgeks ka mustrid : ruuduline, triibuline, lilleline, täpiline, kirju.

Õppemäng : „Hiirejaht“ (5-7 lastele)

Kõik lapsed võluvad end kassideks ja istuvad ringis. Ringi keskel on kass hiirtega. Iga laps tuleb kassi juurde hiilival sammul ja püüab silmad kinni endale kassi kõhust hiire. Teised lapsed küsivad koos : Ütle, millise hiire sa püüdsid ? Vastus : „Ma püüdsin täpilise vms hiire.“ Mängu võib muuta lihtsamaks või keerulisemaks laste oskusi ja vanust silmas pidades.

Suurematele lastele (6-7a) on hea õpetada mõisteid peal, all, kõrval, vasakul, paremal, sees, väljas, juures.

loom [1280x768]Õppemäng : „Pane hiireke õigesse kohta!“

Lapsed istuvad poolkaares, kass on nende ees maas. Hiired on korvis. Õpetaja annab lastele ülesandeid, näiteks : „Anna, võta punane hiir ja pane kassi peale; Andrei, võta ruuduline hiir ja pane kassi saba juurde; Miša võta triibuline hiir ja pane kassi sisse jne. Kui lapsed on mängu omandanud võib tublim laps ise olla mängujuht.

Õppemäng 5-7 a. lastele : „Milline hiir puges peitu?“

Lapsed istuvad maas ümber kassi. Kassi ümber on ringis hiired. Lapsed jätavad meelde, millised hiired on ümber kassi! Käskluse peale sulgevad lapsed silmad ja õpetaja peidab ühe hiire kassi kõhtu. Lapsed avavad silmad ja õpetaja küsib : „Milline hiir puges peitu?“ Või  „Mitu hiirt on kadunud?“

NB! Võib muuta mängu sisu hiiri juurde pannes, siis järgneb küsimus : „Milline hiir tuli juurde? Mitu on alles, mitu kadunud?“

Õ/m. Hiire lõuna :

Vahendid : sinine, roheline, kollane, punane hiir, sama värvi taldrikud, juustukerad (pudelikorgid).

Põhivärvi hiirekestel on igaühel enda värvi taldrik. Õpetaja annab lastele ülesande: millisest taldrikust hiired söövad? Punane hiir sööb punasest taldrikust ! Pane punane hiir punase taldriku juurde. Punasele hiirele maitseb kollane juust. Pane punase hiire taldrikule kollane juust jne. Mäng mängi läbi igat värvi hiirega. Kui lastel on mäng selgeks saanud võib mängu juhtida laps ise.

Head mängude katsetamist ja loomingulist mõttelendu, Sulle, armas lasteaiaõpetaja!

Kohtla- Järve lasteaia Buratino õpetaja

Lasteaia Väikemees eesti keele õpetaja Lüüli Kübarsepp

5 thoughts on “Tõmblukuga kass õpetab eesti keelt”

  1. Mäletan, kui olin ise väike ja seda raamatut lugesin. Ema õmbles mulle ka tõmblukuga kassi – olin õnnelikuim laps üldse!

  2. Just paar päeva tagasi vaatasin seda raamatut ja mõtlesin, et miks mitte ise ka sarnast loomakest meisterdada. Ja nüüd sattusin lausa rikkuse otsa! Vahvad värvid,kari hiirekesi ja eriti ägedad mängud koos luuletustega! Aitäh!!!

Leave a Comment

11 + 10 =
Please leave these two fields as-is: