Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Tervislik toitumine – meie valik: Hele Teppo

Poistel või tüdrukutel, suurtel või väikestel lastel – toit on  ikka olnud üks erutavamatest teemadest lasteaiapäevas. Kas täna ma jõuan oma toiduportsu ära süüa või mitte?  Kas täna on supp või praad? Kas täna maitseb mu roog paremini kui eile?  Kas ma salati ikka pean ära sööma?

Mis seal salata, meil kõigil on oma lemmiktoidud. On need siis aedviljad, kala, liha või makaronid. Arstid räägivad, et tervislik toitumine on see, kui me võime kõike süüa mis meeldib. Aga me ei tohi süüa rohkem ega vähem kui organismile vaja. Muidu on ülekaaluoht. Mitu lusikatäit aga on meile päevas piisav? Seda näeb tabelitest palju energiat meie organism vajab.

Aga kes uurib iga päev seda tabelit kui palju me täna energiat tarbinud oleme? Toit peab olema ka  mitmekesine, sest vajalikud vitamiinid ja mineraalid tuleb toidust kätte saada. Energiat ja toitu on vaja kasvamiseks, erinevate organite tegevuseks ning isegi mõttetööks. Tartu Maarjamõisa Lasteaed hoolitseb oma laste vitamiinide eest koostöös PRIA-ga.   Lastele on planeeritud üks või mitu terviseampsukorda lasteaiapäeva jooksul. Terviseamps sisaldab  eri päevadel erinevaid  puu- ja juurvilju. Üheks oluliseks põhjuseks, miks lasteaedades on tervislikud vahepalad söögikordade vahel on see, et inimese söömisharjumused kujunevad välja  juba lapseeas. Oluline on juba lapseeas harjuda sööma tervislikult.

Õige toitumine ja küllaldane liikumine hoiab ära ülekaalu. Meie lasteaias on lastel  võimalus palju liikuda. Toimuvad liikumistegevused, aktiivsed ergutusmomendid. Püüame tegevusi läbi viia lastele nii, et kehaline tegevus oleks lapsele meeldiv ajaviide ja ta tunneks liikumisest rõõmu. Igal aastaajal on Tartu Maarjamõisa Lasteaias  erinevad spordiüritused.  Näiteks nüüd, kevadel, toimub meie lasteaias 24. aprillil perespordipäev „Spordime 100-ga“. Kavas on erinevaid spordialasid alates tasakaaluharjutustest, ronimistest, hüppamistest kuni tantsimiseni välja. Tervisekeskuses on meditsiiniauto ja meditsiinitöötajad kes jagavad meile tervise kohta teadmisi. Sellel päeval on ka ühisvõimlemine ja õpetajate tervise ning liikumisteemaline tants.

Selleks, et tervislik toitumine meil  ikka meeles püsiks, korraldasid aprillis, tervisekuul,  Tartu Maarjamõisa Lasteaia õpetajad Hele Teppo ja Eena Vlassova Tartu O. Lutsu nimelise Linnaraamatukogu Tammelinna harukogus näituse „Tervislik toit“ . Kirjeldatud  näitusel osalesid oma töödega ka Tartu Lasteaiad  Kannike ja  Meelespea. Tööd tulid kõikidel osalenud  rühmadel välja väga vahvad ja teemakohased tervislikku toitumist propageerivad.

Aitäh väikestele kunstnikele ja nende juhendajatele!

Leave a Comment

8 + 11 =
Please leave these two fields as-is: