Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Vaimne tervis ja keskkonnahoid käsikäes

Tervislik liikumine on igal juhul hea nii füüsilisele kui vaimsele tervisele. Kuni viieaastased lapsed vajavad iga päev vähemalt kolm tundi aktiivset liikumist. Need tunnid võiksid olla päeva peale ära jaotatud ja sisaldada nii õue- kui tubaseid mänge. Liikumine kahandab koheselt ärevusetunnet ning regulaarne kehaline aktiivsus aitab säilitada heaolutunnet ja enesesõbralikumat minapilti, vähendab pinget, stressi ja vaimset väsimust, parandab meeleolu ja toetab keskendumisvõimet. Selle taga on palju erinevaid mehhanisme, näiteks toob kehaline aktiivsus kaasa muutusi aju verevarustuses ja hormonaalses tasakaalus. (www.peaasi.ee)

Lastele liikumisvõimalusi pakkudes tasub läheneda loovalt. See ei pea tähendama otseselt treeningut. Liikumisvõimalusi peaks olema õppetegevuste vahel, enne ja pärast. Kõik me oleme loodud liikuma. Peaasi algatatud projekt kutsus osalejaid tähelepanu pöörama vaimse tervise olulisusele aga ka liikumise panusele. Seda kõike tehti läbi ennetuse prisma. Paikuse Lasteaed võttis sellest projektist osa ning läbi vaimse tervise vitamiinikuuri saadi osa viiest teemanädalast:

uni ja puhkamine
tasakaalustatud toitumine
liikumine
head suhted
meeldivad emotsioonid
Projekti raames saadi vahvaid ülesandeid, millest nii mõnedki olid seotud keskkonnahoiu või loodusega üldiselt. Näiteks arutleti lastega teemal “Kui mina oleksin veelind/veetaim/kala, siis mis mind rõõmustaks? Kellega tunneksin ma end hästi? Keda ma pelgaksin?” või vahva korraldati lastele “Helijaht metsas”. Üldiselt vaimset tervist puudutavad ja samas lastele huvipakkuvad ülesanded olid veel näiteks “Ajurünnak”, kus üheskoos otsiti erinevaid meeldivaid tegevusi. Samuti toodi tähelepanu unerutiini olulisusele ja jagati soovitusi pingetest vabanemiseks. Kõik soovitused olid lastele sobilikud ning väga hästi lasteaias elluviidavad.

 

Ühel teemanädalal kutsuti liikumispause ühendama keskkonnahoiuga. Kevadisel ajal lume alt välja sulav prügi ei ole mitte ainult silmale halb vaadata, vaid on ohuks ka lindudele ning loomadele. Eesmärgiks oli lisaks liikumisele õpetada lapsi varasest lapsepõlvest peale mõistma, et me kõik oleme üks ning prügi maha visates viskame prügi maha mitte kellelegi teisele, vaid ikka iseendile. Sellele tähelepanu pöörates kasvavad neist iseenda ning keskkonna suhtes hoolivamad inimesed. Keskkonnahoidlikke liikumispause tehti lasteaia lähiümbruses, kus lisaks õppetööle korjati prügi ja anti seeläbi koormust kehale looduses. Lapsed olid loovad, mängiti mänge ja leiti endale metsast materjali küll, millel ka näiteks tasakaalu harjutada, viskemänge teha jne.

 

Kindlasti tasub kõrva taha panna ühe teemanädala nipp:
“Juba 20 minutit looduses rahustab. Ja süda ei puperdagi enam!”

 

Eve Närep
Paikuse Lasteaed tugiõpetaja

Leave a Comment

13 + 11 =
Please leave these two fields as-is: