Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Pelguranna lasteaias toimus keskkonnahariduslik konverents NÄEN LOODUSEST LIITLAST

 

Kolmapäeval, 3. mail toimus Pelguranna lasteaias esmakordselt keskkonnahariduslik konverents Tallinna ja Harjumaa lasteaiaõpetajatele teemal „Näen looduses liitlast”, kus ettekanded tutvustasid keskkonnahoidlikku mõtteviisi lasteaia tegemistes, andsid ülevaate õuesõppe võimalustest, õppeaia väärtusest, looduse säästmisest ja loodushoiust.

Konverentsi avasid tervitussõnadega Tartu loodusmaja koolitusjuht Maris Mägi ning Pelguranna lasteaia direktor Reelika Täht. Konverentsi avakõne ning vestlusringi osalejatega pidas Rohelise Kooli programmi Eesti patroon president Kersti Kaljulaid, kellelt jäid kõlama mõtted, et väärtused muutuvad üha tähtsamaks ning oluline on mõtestada, mida me looduses saame teha päriselt, et näiteks meri oleks puhas; oluline on koostoimimine looduskaitses ning loodushoiu mõtestamine saab alguse just lasteaiast.

Konverentsil toimus 6 ettekannet. Pelguranna lasteaia õpetajad Margit Puhasmets ja Ruth Letunovitś tegid ettekande teemal „Pelgukate roherännak” ning jagasid näiteid ja ettevõtmisi, mis on seotud laste tegutsemisega õppeaias ja lasteaeda ümbritsevas looduskeskkonnas. Kolde lasteaia õpetaja Ave

Teichmann tegi ettekande “Kunst kutsub õue”, mis julgustas õues kunsti looma iga ilmaga – lumes, vihmas või päikeses. Palmse mõisa direktor ning Luureretked OÜ eestvedaja Merili Vipper esines ettekandega „Näe looduses liitlast”. Ettekande sõnum oli, et looduses tulebki näha liitlast, mitte vaenlast. Lapsed tuleb viia õue ja seda iga ilmaga. Oluline on jõuda selles osas vanemateni, sest kõik saab alguse kodust. Merili Vipper tõi ka välja sloogani „Võta aeg maha ja sa suudad rohkem – hoia end ja siis jõuab toimetada, tegutseda. Kui töö on sinu hobi, siis oled sa õnnelik inimene!” Ettekande järel oli konverentsil osalejatel õuepooltund, kus Merili Vipper tutvustas nippe ja võimalusi, kuidas looduses edukalt toime tulla. Näiteks magneesiumist tulepulk on väike aga oluline ellujäämistarvik.

Lasteaed Pääsupesa õpetajad Maria Griffel ja Eve Kassin tegid ettekande „Murupead”, millest jäi kõlama, et tuleb julgeda teha ka selliseid tegemisi, mis esmapilgul tunduvad ulmelised ning alati ei peagi kõik tegemised lastega kohe plaanipäraselt õnnestuma. Sitsi lasteaia õpetajate Irina Sahhatova ja Juliana Bardakova ettekanne oli “Looduskeskkonna harivate uurimuste piiride avardamine QR-koodi kaudu” sõnumiga, et loodus ja tehnoloogiad käivad käsikäes ning kuidas lasteaia õuealale on loodud väikesed looduslikud maad nt Soomaa.

Konverentsi lõpetas Lasteaed Ojake ettekandega „Tee rohelisse maailma”, milles projektijuht Agnessa Jakobson tutvustas looduse säästmise võimalusi õppeaia kontekstis ning loodushoidu läbi erinevate ettevõtmiste nagu prügi sorteerimine, taaskasutamine, mis on tehtud lastele mõistetavaks ja mängulise tegevusena.

Konverentsipäev oli sisukas, tõi kaasa elevust, toredaid mõtteid ning üllatusi.

Tallinna haridusstrateegia 2020-2030 keskmes on õnnelik õppija, nii laps kui täiskasvanu, kes on teadlik oma tugevustest, soovidest ja võimalustest ning millest lähtuvalt kujuneb mitmekesine õpitee, kus õppijatel on innustav ja toetav õpikeskkond. Sellest lähtume meiegi väikeses Pelguranna Lasteaias. Oleme kõik ju õppijad, nii lapsed, õpetajad kui lapsevanemadki. Kõige paremaks õpetajaks, saame olla ikka meie ise – oma ägedate ning rohkete teadmiste ja „tööriistadega”. Õppimine muutub väärtuseks ning tarkuseteradeks aga alles siis, kui jagame õpitut ka üksteisega. Pelguranna lasteaias on olulisel kohal keskkonnaharidus. Oleme liitunud Rohelise Kooli programmiga ning saanud asjakohaste tegevuste tunnustuseks 2022. aasta juunikuus keskkonnamärgise “Roheline Lipp”. Rohelise Kooli programm on lasteaeda kaasa toonud palju põnevat ja kasulikku ning keskkonnahoidlik mõtteviis lasteaia tegemistes on järjest suurema tähtsusega. Konverentsiga soovisime innustada ja julgustada teisigi lasteaedu osalema Rohelise Kooli programmis ning julgelt lähenema keskkonnahoiule just lasteaia kontekstis.

Täname külalisi ja kõiki konverentsil osalejaid! Täname Pelguranna lasteaia Keskkonnatöörühma ning kogu lasteaia meeskonda, kes seeme seemne haaval panustasid, et konverents saaks elluviidud! Täname Tallinna Jäätmekeskust, Lasteaed Naeratus ning kohvik-pagarikoda Maheleib!

Ethel-Mildrid Bluman, Pelguranna lasteaia õppealajuhataja

Liina Jõeste, Reelika Täht, Merili Murde

 

Leave a Comment

7 + 8 =
Please leave these two fields as-is: