Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Ave Nõmme õppematerjal”Lille ilu ja vägi”

 

Metoodiline õppematerjal tutvustab meid Eestis kasvavate kõige tuntumate õitsvate taimedega. Materjalis kirjeldatud lilled on õpetajatele ja lastele tuttavad, sest autor räägib just nendest taimedest, mida me õpime lasteaias.

Nimetatud õppematerjalist leiab õpetaja vastuse, kus lill kasvab: põllul, aias, heinamaal, pargis, metsas.

Mulle, kogemustega õpetajale,  väga meeldib, et autor on välja toonud lillede nimetused ja kohanimetused  värviliste taustapiltidena. Õpetajana saan edasi arendada oma meetodeid õpetamisel.

Aurori poolt on  metoodiline materjal loogiliselt üles ehitatud, alustades kevadest- märtsist  kuni sügiseni- septembrini, mis annab õpetajale võimaluse kinnistada lastega aastaaegade ja kuude nimetusi ja järjestust.

Õppematerjali tekst on lastele lihtne ja arusaadav. Hästi mõeldud ja koostatud pildimaterjal annab õpetajale võimaluse näidata lastele  looduse poolt antud lille värvi. Lapsed saavad uurida lille ehitust, osaleda taime kasvuprotsessis ja leida  vastuse oma küsimustele.

Mõistekaartidel joonistatud pildid näitavad lastele lille osi: vars, leht, õis  juur. See on väga oluline, seda enam, kui lapsed ise seda päris looduses eriti ei näe ja uurida ei saa.

Siin  saavadnad võrrelda taimede erinevusi ja sarnasusi.

Väga meeleolukas oli,  kuidas autor kirjeldas looduse rütmi: peale talvist pööripäeva hakkavad päevad kukesammu võrra pikemaks minema.Kuna meil on lõimitud tegelused, siis võib õpetaja  lastele jutustada või  ette lugeda ja mõningaid teksti lõike  õpetaja võib kasutada ka ümberjutustamiseks.

Autor meenutas ka muinasjutte „Piibeleheneitsi”, „Kaksteist kuud”, „Tuhat ja üks ööd”jt,

mida  võib lastele jutustada.

Mõistekaartide laused ja mõistatused tulenevad tekstis väljatoodud vihjetest.

Kohati on tekst kirjutatud suurtähtedega ja lapsed, kes tunnevad tähti, saavad ise lugeda.

Metoodilise materjali õppemängudes osutavad lillekujulised märgid sinise ja punase märgiga kas lille osa on mürgine või ei.

Autor pöörab õpetaja  ja laste tähelepanu lisateadmisele lillest:sinine lilleke, „Kas tead,et…”

See räägib  meile, kust see taim pärit on, kust sai  taim oma nime, kas ta on looduskaitse all; punane märk „Pane tähele!”räägib, et need taimed(lumikelluke, sinilill, ülane, harilik maikelluke, kullerkupp, moon) on mürgised!

Õppematerjal on huvitav teave  sellest, kuidas kõlab  lille nimetus ladina keeles, näiteks  „Harilik lumikelluke”( Galanthus nivalis): „gala” (piim) ja „anthus”(õis) ; kuidas tõlgitakse lillede nimed võõrkeelest (Kreeka keelest tõlkides on lumikellukese nimi „piimalill”); mis ajast sai lilleke oma nimetuse(lill  sai oma nime juba kaua-kaua aeg tagasi,1753 aastal.

Mõne taime järgi saab ilma ennustada, mõned lilled on meie ja ka loomade toidulaual, mõni  lill on rahvuslilleks.

Looduses on kõik omavahel seotud, mis kajastub ka selles naterjalis- näiteks informatsioon putukatest(mesilased, sipelgad), kelle elu on taimedega seotud.

Lillede rahvapärsed nimetused,”Rahvasuu” (rahvajutud, legendid, saagad),”Vanaema varamu”,traditsioonid, soovitused, tarbimine, retseptid.

Sellised vanaemade tarkused rikastavad laste silmaringi, sõnavara,annavad lastele teadmisi. Inimesed panid juba ammu tähele, kui palju annab loodus inimesele ja kui vajalik on hoolitsemine looduse ja inimese tervise eest.

Autori töö on pedagoogilises mõttes samaväärne teiste keeleuurijatega, kes koguvad rahvapärimust: vanasõnad, kombed, traditsioonid, retseptid.

Hea, et materjalis on lillede nimetused toodud ära ka ladina keeles.

Materjal sisaldab palju informatsiooni, kuidas kasutatakse lillede osi rahvameditdiinis ja vastunäidustused meie tervisele.

Minu arvates, see õppematerjal sobib mitte ainult lasteaia lastele ja õpetajatele vaid ka lastevanematele ja algklassi õpetajatele.

On tähelepanuväärne, et see õppematerjal on  südamega loodud autori isikliku hea suhtestumisega  loodusesse  ja lilledesse.

Autor kutsub meid heaperemehelikult looduesse suhtuma, mitte noppima  lilleõiekesi lihtsalt niisama, sest laps õpib nautima loodust uurides, katsetades ja kaitstes.

Õppematerjaliga on kaasas õppemängud, lillekalender, mõistatused ja lille õitsemine aastaaegde järgi.

 

 

 

Vanemõpetaja Taisia Mahnats,

Tartu Lasteaed Naerumaa

Leave a Comment

2 + 12 =
Please leave these two fields as-is: