Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Õuesõppe projekt „Neli aastaaega Valgeranna looduskeskkonnas“

MUUDETUD_valger 7Pärnu linna Pillerpalli lasteaia laste ja õpetajate jaoks on lõppenud õppeaasta toonud palju vahvaid tegemisi. Lapsed on saanud juurde toredaid teadmisi ja kogemusi, mida sel õppeaastal on otsimas käidud nii õuealalt, kui ka lähiümbruse aedades ja parkides.  Laste, lapsevanemate ja ka personali lemmikuteks kujunesid aga vahvad õppereisid Pärnu lähistele Valgeranna metsa ja mere äärde. Projekti eesmärgiks oli pakkuda lastele aktiivõppe võimalust, avastamaks oma lähiümbruse loodust ehedas looduskeskkonnas. Õppereisid toimusid oktoobris, veebruaris, mais ja juunis. Lastel avanes võimalus näha aastaaegadest tingitud muutusi looduses, ilmastikus ja inimeste käitumises.  Läbi praktiliste tegevuste õppisid lapsed tundma  taimi, said teada, kuidas metsas käituda ning kuidas koguda looduseaardeid ilma loodust kahjustamata.

 Õppereisid said teoks tänu KIKi keskkonnaharidus programmi toetusele.

 Sügisel kui vihmad oli maapõuest välja meelitanud männiriisikad, kärbseseened ja kõik muud tuntud ja tundmatud „seenemikud“, sättisid Pillerpalli lasteaia lapsed end bussireisile Valgeranda.

MUUDETUD_valgerannas Esimene õppereis kandis alapealkirja „Sügise aarded“.  Kaasa sõitsid kõik: alates sõime rühma lastest,  lõpetades vanema rühmaga. Kindluse mõttes olid kaasa pääsenud ka mõned eriti abivalmis lapsevanemad.  Metsas ja mererannas leidis iga rühm omale oma puud ja põõsad, milledega sinasõprust sõlmiti. Oma käe ja silmaga uudistati metsaasukate tegevuse jälgi, kuulati linnulaulu ja nauditi sügisesi tormituuli mere ääres. Maiustati metsamarjadega ja nauditi puhast metsaõhku. Lapsed kogusid metsast ja mererannast sügise aardeid, millest lasteaias korraldati väljapanek lastevanematele.

 Teine õppereis: “Talv metsas ja mere ääres” viis lapsed talvisesse metsa.  Paks valge lumi oli matnud enda alla kõik meile juba tuttavad paigad. Oli üksjagu tegemist, et leida kätte vanu tuttavaid puid, põõsaid, seeni ja marju. Osa neist jäigi leidmata ning lapsed said näha ja kogeda, mida toob talv endaga kaasa. Kuidas saavad hakkama metsaelukad ja inimesed talvises metsas. No ja ega siis talvised tegemised ilma kelgurõõmudeta pole miski asi, liiatigi veel siis, kui parasjagu on vastlapäev. Mõnusad lumemäed lausa kutsusid ju kelgusõidule. Nii sai talvine reis mõnusa lõpu kelgumäel. Lasteaias ootasid meid aga kuum hernesupp ja vastlakuklid. Hiljem maalisime oma kogemused piltidele, nii said lapsevanemadki meie seiklustele talvises metsas kaasa elada.

MUUDETUD_valger 3Õppereisi tulemusena oskasid lapsed tuginedes isiklikele kogemustele tuua välja erinevusi ja sarnasusi talvisest ja sügisesest metsast .

 Kolmas õppereis toimus juba kevadel, mai kuus, kui loodus hakkas ärkama. Nii kandiski meie  õppereis nime “Äratuskell heliseb metsas ja mere ääres”. Õppereis  aitas lastel kogeda erinevusi ja sarnasusi talvise, kevadise ja sügisese metsa ja mereranna loodusolustiku vahel. Külastasime taas samu paiku, mida eelnevatelgi kordadel. Lapsed avastasid oma vanu ja uusi tutvusi metsas. Lisandunud olid kevadtaimed: jänesekapsad, piibelehed, jne. Õpetajad kasutasid Valgeranna looduskeskkonda keskkonnaalase aktiivõppe läbiviimiseks.

 Suvise reisi“ Suvi sisistab, sillerdab, sahiseb ja sumiseb”, oma armsasse metsatukka, korraldasime juunikuu lõpul. Kui seni oli ilmastik pakkunud meile just antud hooaegadele vastavaid ilmastikuolusid, nii et lapsed olid saanud kogeda nii sügistorme valgete laineharjadega kui ka mõnusat karget talvist päikese pai oma põsel, siis seekord oli ilmal meile varuks väikene vingerpuss. Planeeritud vee- ja liivamängude asemel olime sunnitud korraldama lastele seiklusmängu metsas ja rannaalal. Jahe suveilm ei lubanud veel vette minna. Kuigi, ega varbad sellest keelust ju midagi teadnud ja olid end siiski mõnusasti merevees märjaks kastnud. Väike piknik sealsamas ranna-aasal oli mõnus lõpp antud projektile.

 MUUDETUD_talvel puu otsaKogu suure seikluse jäädvustasid õpetajad fotodena, millest sügisel on plaan korraldada fotonäitus lasteaias. Nii on kõigil taas võimalus meie vahvaid hetki uuesti äratundmisrõõmuga meenutada ja teiste rühmade tegemistesse pilk heita. Teha kokkuvõtteid ja edasisi plaane.

 Kuid juba täna võime öelda, et Pärnu Pillerpalli lasteaia lapsed oskavad erinevate meelte rakendaamise teel märgata looduses, ilmastikus ja inimeste käitumises toimuvaid muutusi, mis on tingitud  aastaaegade vaheldumisest.  Lapsed teavad, kuidas käituda loodustsäästvalt. Lapsed oskavad leida põhjus-tagajärg seoseid inimeste käitumise ja olukorra vahel looduses. Samuti on selgeks saanud ohud, mis võivad kaasneda metsas ja mererannas kulgemisega.

 Kokkuvõtteks võib öelda, et toredamat viisi kui ise avastada õppimiseks polegi! Nii et kõik õue õppima!

 

 MUUDETUD_valger 8Kaunist suve ja tegusat algavat õppeaastat!

 

    MUUDETUD_valger 4Pärnu Lasteaed Pillerpalli vanempedagoog Jaanika Sirp

Leave a Comment

10 + 5 =
Please leave these two fields as-is: