Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Edgar Valteri illustratsioonipreemia tänavune laureaat on Piret Raud

Eile, 21.septembril, Edgar Valteri 94. sünniaastapäeval, anti Eesti Lastekirjanduse Keskuses üle tema nimeline illustratsioonipreemia, mille pälvis lasteraamatute autor ja kunstnik Piret Raud. Preemia on rahaline ning sellega kaasneb võimalus korraldada isikunäitus keskuse illustratsioonigaleriis 2023. aasta sügisel.

 

Lastekirjanduse ja illustratsiooni ekspertidest koosnev žürii valis preemia laureaadi ja nominendid 32 raamatukunstniku seast, võttes valikul arvesse viimase viie aasta jooksul avaldatud raamatuid. Laureaadi Piret Raua kaasnominentide hulgas olid illustraatorid Ulla Saar, Kertu Sillaste, Marja-Liisa Plats ja Catherine Zarip.

Žürii esimehe Triin Soone sõnul on Piret Raud tundlik ja õrn, elu märkav ja mõtestav kunstnik, kes liigub iseteadlikult oma illustraatori loometeed. „Piret Raud teab täpselt, kus ta on ja kuhu ta tahab jõuda, moevoolude tuuled teda ei mõjuta. Ta on armsalt truu oma sulejoonistuse tehnikale ja saavutanud selles nauditava perfektsuse. Iga detail tema pildil on täpselt paigas, just sel kohal, kus ta ei jää märkamata, kuid samas annab tasakaalu tervikule. Tänu tema märkimisväärsele rahvusvahelisele tuntusele on täna nii, et esmalt näeme, mis tal laias maailmas ilmub, ja alles siis teame seda teost koju oodata, “ märkis Soone.

Laureaat ise on oma loomingust rääkinud nii: „Töötan ühe raamatu kallal kaua, tihti peaaegu aasta, mistõttu on mu jaoks oluline mitte väsida ja ära tüdineda. Sellepärast üritan iga uue raamatu juures leida enda jaoks mingi uue nurga. Need on pealtnäha tühised asjad: näiteks, kuidas joonistada puud või lille või milline on üldine stilisatsiooni aste. Kõrvaltvaataja ei pruugi neid varjundeid üldse tähele panna, aga ometi on just see isiklik huvi ja ind illustreerimise juures mu jaoks olulisim.“

Nominendid valis välja 7-liikmeline žürii koosseisus Eva Laantee Reintamm (kunstiteadlane), Kadri Hinrikus (lasteajakiri Täheke), Leelo Märjamaa (IBBY Eesti osakond), Regina Lukk-Toompere ja Anne Pikkov (Eesti Kujundusgraafikute Liit), Asta Trummel (Kultuuriministeerium) ja Triin Soone (Eesti Lastekirjanduse Keskus).
Illustratsioonipreemia kutsuti ellu aastal 2019, mil esimeseks laureaadiks valiti Regina Lukk-Toompere. 2021. aastal sai tunnustuse Anne Pikkov.

Auhinna eesmärk on väärtustada ja tunnustada eesti raamatukunstnike loomingut, edendada ja toetada eesti lastekirjanduse arengut ning jäädvustada Edgar Valteri mälestust. Preemia väljaandmist toetab Kultuuriministeerium.

Varasemate aastate Valteri preemia laureaatide ja nominentide ülevaate leiab siit: https://elk.ee/lastekirjandus/auhinnad-voistlused/edgar-valteri-nimeline-illustratsioonipreemia/

Lisainfo:
Triin Soone
Eesti Lastekirjanduse Keskuse direktor
triin.soone@elk.ee
5919 0363

Brita Tuuling
Eesti Lastekirjanduse Keskuse kommunikatsioonijuht
+372 617 7238
brita.tuuling@elk.ee

Leave a Comment

8 + 10 =
Please leave these two fields as-is: