Esileht | Reklaam | Arhiiv | Kontakt

Need imelised legod

Usun, et Eestimaal on igas kodus rõõmsates värvides legoklotse. Mahuvad mõnusasti pihku ja klõpsuvad lõbusasti kokku. Tallinna Lauluväljakule 1998.aastal laste kätega ehitatud 24,91 meetri kõrgune legodest torn viis eesti Guinessi maailmarekordite raamatusse (2002). Kolme päevaga püstitati 391 478 klotsi kasutades eelmist rekordit 25 sentimeetriga edastav torn. Kahe tuhande kaasaelaja silme all pani Ivo Linna torni tippu lehvima Eesti lipu.

Lego reklaam olnud mõjuv, Vanaemuise kontserdisaali fuajees külastas omaaegset näitust üle tuhande lapse. Korraga sai klotse proovida 80 last.

Eestis eksponeeriti piraatide kollektsiooni. Taanlaste suurim uhkus peale kuulsa lehmakarja on just klotsiparadiis Billundis. Miljonitest klotsidest on ehitatud linnade ja vaatamisväärsuste koopiad. Pisidetailidest bussid, laevad ja rongid sõidavad sildade alt läbi, kanalitel ujuvad purjekad ning praamid. Muinasjutt on saanud tõeluseks. Eestis toob legosid maale firma Rekato. Üle lahe Helsingis Hakaniemis on temaatiline park, kus saab klotsidest mida iganes kokku panna, 2500 ruutmeetrisel pinnal saab isegi sõita legodest tehtud sõidukitega.

Suurele populaarsusele vaatamata vaevleb kontsern majandusraskustes. Legosid müüakse enam kui 130 riigis ja firmas, mis on muide perefirma, töötab ligi 8000 inimest. Lego aitab kahtlemata tehnikamaailma lastele koju kätte tuua. Ehitamise praktika läbi loovuse ärgitab laste fantaasiat. Lego Technik komplektid õpetavad, kuidas töötavad hammasrattad, kolvid ja mootorid päriselus. Saadakse teada, mis on suruõhupaak ja pneumaatilised funktsioonid. Valminud mudelid on üsna töökindlad ja lastel on võimalik nendega ka pikalt mängida.

Samas on lego ka siduvaks lüliks lastegrupis. Päris mitu last saab koos või paralleelselt tegutseda. Klotse on valmistatud erineva suuruse ja kujuga laste vanusest lähtuvalt. Juba päris pisikestele on üsna suur klotsivalik. Lego kasvab koos lapsega. Legoga ehitades areneb lapse silma ja käe koostöö, silmamõõt ning ruumitunnetus. Miks siis lego pole ideaalne mänguasi? Lego-vastased peavad klotside kokkupanekut banaalselt lihtsaks. Märksa raskem on ehitada puidust klotsidest, kus tasakaalustamine nõuab suuremat vaeva. Legol võiks osa klotse olla ilma kõpsudeta ja need võiks olla mõõtudelt erinevamad. Vastaste meelest on Lego liiga valmis ja ei jäta ruumi meelte arengule. Kõikvõimalikud käbid, tammetõrud, nöörid ja nööbid pakuvad rohkem mänguvõimalusi kui juba valmis klotsid. Lego värvivalik on ka suhteliselt piiratud ja väga paljudele ei meeldi plastmass. Küllap on tõde kuskil vahepeal, sest lapsed mängivad legodega meelsasti. Lego suurimaks plussiks minu arvates see, et ka vanemad ja lapsed saavad koos ehitada – nii on mänguasja kasutegur kõige suurem.

Kärt Mere
Nõmme Lastekaitse Liit

Leave a Comment

10 + 3 =
Please leave these two fields as-is: